22.09.2018    17:04

Άγριος καβγάς Πατούλη – Αγοραστού με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (διάλογοι)

Σε άγριο καυγά με βουλευτές του ΣΥΡΙΖA εξελίχθηκε η παρουσία των Γ. Πατούλη και Κ. Αγοραστού στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής όπου γινόταν συζήτηση για τον «Κλεισθένη».

Ο κ. Πατούλης με τον μαχητικό του λόγο πυροδότησε εξ αρχής αντιδράσεις εκ μέρους βουλευτών της κυβέρνησης.  Τελικά αποχώρησε από την συνεδρίαση, αφού είχε ένα φραστικό επεισόδιο με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλ. Καματερό, ο οποίος διαμαρτυρόταν για τις αιχμές του πρόεδρου της ΚΕΔΕ: «Έξω είναι το ιατρείο…», του απάντησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Οι αντιδράσεις οξύνθηκαν και ο κ. Πατούλης διαμαρτυρήθηκε στον προεδρεύοντα Δ. Γάκη ότι δέχεται «μπούλινγκ» απειλώντας να αποχωρήσει. Ο πρόεδρος κατέβαλλε πολλές προσπάθειες να «φρενάρει» τις αντιδράσεις των βουλευτών αλλά μάταια.
«Είναι καλύτερο να αποχωρήσετε», του είπε ο κ. Γάκης, επισημαίνοντάς του ότι καταχράστηκε τον λόγο και τον χρόνο και ότι από την αρχή «είχατε μια προσβλητική συμπεριφορά».
Ο κ. Πατούλης είπε στον πρόεδρο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστό να φύγει μαζί του, ωστόσο εκείνος παρέμεινε στην αίθουσα για να αποχωρήσει και αυτός μετά από καυγά με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκη, ο οποίος του άσκησε κριτική για «κωλοτούμπα».

Ο κ. Αγοραστός οργισμένος επιτέθηκε στον υφυπουργό και η συνεδρίαση «ξέφυγε» και πάλι, με αποτέλεσμα ο κ. Γάκης να αποβάλλει τον περιφερειάρχη, ο οποίος πήγε στα βουλευτικά έδρανα και άρχισε να φωνάζει από το μικρόφωνο. «Λέει τους άλλους “Κωλοτούμπες”, ο “Κωλοτούμπας”» και εγκάλεσε τον πρόεδρο της επιτροπής γιατί «δεν με προφυλάξατε από τον κ. Κωλοτούμπα»…

«Τι τραμπουκισμός είναι αυτός;», του απάντησε ο κ. Γάκης, ενώ ο κ. Αγοραστός συνέχισε: «Μιλάτε για “κωλοτούμπες” εσείς που με ένα νόμο θα σκίζατε το μνημόνιο και το “όχι” το κάνατε “ναι”». «Βγείτε έξω κ. Αγοραστέ. Σας είχα για σοβαρό άνθρωπο», του είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Νωρίτερα ο Γ. Πατούλης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Θηβαίος είχαν αντιπαρατεθεί όταν ο τελευταίος τον κατηγόρησε για «λαϊκισμό» και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ του είπε: «Εσείς έχετε την ασυλία σας. Με αυτό το ν/σ με δίωξη απλή φεύγεις από το αυτοδιοικητικό αξίωμα. Εσείς όμως έχετε ασυλία. Εσείς μιλάτε για λαϊκισμό σε μένα;». Οι αντιδράσεις από τα έδρανα συνεχίστηκαν. «Σας πειράζει; Σας καίει; Συγκρατηθείτε», είπε στους βουλευτές ο κ. Πατούλης.

«Έχετε χάσει τη μπάλα. Η Ευρώπη πηγαίνει από δω και εσείς από κει. Το νομοσχέδιο που φέρατε από ποιο πλαίσιο το ξεσηκώσατε;», είπε κάποια στιγμή ο κ. Πατούλης. «Από την Βενεζουέλα», του απάντησε ειρωνικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος. «Δικαίωμά σας. Μπορεί να είναι από το Κογκό», είπε ο κ. Πατούλης συνεχίζοντας: «Ντρέπομαι για σας. Έχετε την ασφάλεια της ασυλίας…».

Σημείωσε δε σχετικά με τον «Κλεισθένη» και τα εξής: «Το μόνο καλό που μπορεί να κάνει πλέον η κυβέρνηση είναι να καταλάβει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει, γιατί δεν προχωράει τίποτα για την χώρα. Θα πρέπει να κάτσει να συζητήσει με την αυτοδιοίκηση χωρίς τσίμπλες κομματικές. Αν συνεχίσει όμως, η αυτοδιοίκηση από το ένα άκρο της χώρας μέχρι το άλλο θα είναι απέναντι και θα ζητήσουμε από τους βουλευτές να πάρουν θέση».

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν με τον κ. Πατούλη να λέει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Τρομάζω διότι δεν έχετε μελετήσει τι έχει κάνει ο καθένας μας». «Μας κάνετε και μάθημα να διαβάζουμε;», είπε ο κ. Καματερός, λέγοντας δεν είναι και τόσο ακομμάτιστη η θέση του, όπως υποστηρίζει. «Για το μεταναστευτικό η στάση σας προσωπικά ήταν κομματική», του είπε. «Κρατηθείτε», ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΚΕΔΕ, ενώ οι βουλευτές του απάντησαν πως «άλλο δημοτικό συμβούλιο και άλλο Βουλή». «Αν ήσασταν σε δημοτικό συμβούλιο, ο πρόεδρός του θα σας είχε αποβάλλει», του απάντησε ο Γ. Πατούλης.

Οι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν στον πρόεδρο: «Ως πότε θα ανεχόμαστε τις προσβολές αυτές;», είπε η Αναστασία Γκαρά. «Εσείς τι είστε;», διερωτήθηκε ο κ. Πατούλης. «Αν είναι να μας προσβάλλει να φύγουμε», φώναξε ο κ. Καματερός. «Εσείς με προσβάλλατε», επέμεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο οποίος είπε στον βουλευτή που συνέχισε όρθιος να αντιδρά: «Έξω είναι το ιατρείο…».