11.12.2018    03:28

Έκκληση Παυλόπουλου-Σταϊνμάιερ για επιστροφή στις θεμελιώδεις ιδέες της Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, απευθύνουν με κοινό άρθρο τους στη FAZ, έκκληση για επιστροφή στις θεμελιώδεις ιδέες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του κ. Σταϊνμάιερ σήμερα στην Αθήνα.

Οι δύο Πρόεδροι τονίζουν ότι μόνο επιστρέφοντας στις κοινές πολιτιστικές και πνευματικές ρίζες, καθώς και στην αλληλεγγύη των μελών της, μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελεί και για τις μελλοντικές γενιές φορέα ελπίδας για έναν κόσμο πιο δίκαιο και πιο ειρηνικό.

«Χρειαζόμαστε αυτή την κοινή Ευρώπη στον σημερινό κόσμο πιο πολύ και πιο επειγόντως από ποτέ», αναφέρουν οι δύο ηγέτες και σημειώνουν ότι ακριβώς όταν παραδοσιακοί σύμμαχοι απομακρύνονται και απορρίπτουν την πολυμερή συνεργασία, πρέπει η απάντηση να βρίσκεται στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές αρχές και πεποιθήσεις βρίσκονται, σε βαθμό πρωτοφανή από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, υπό πίεση», εκτιμούν ο Έλληνας και ο Γερμανός Πρόεδρος και διαπιστώνουν ότι ο αυταρχικός τρόπος σκέψης γίνεται για πολλούς «πηγή γοητείας».

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζονται αποτελεσματικοί μηχανισμοί λήψης αποφάσεων και ισχυρά εργαλεία εφαρμογής τους. Στην Ελλάδα και στη Γερμανία, το εγχείρημα ειρήνης που αποτέλεσε η ευρωπαϊκή ενοποίηση ήταν «η απάντηση στις λανθασμένες πορείες της ιστορίας της κάθε χώρας μας», σημειώνουν.

Οι δύο άνδρες αναφέρονται και στον τόπο συνάντησής τους, την Αθήνα, επισημαίνοντας ότι αντιπροσωπεύει όσο κανένας άλλος τόπος στην Ευρώπη «τις βαθιές κοινές μας ρίζες, οι οποίες εκτείνονται πολύ πέρα από τις γερμανοελληνικές σχέσεις». Οι δύο Πρόεδροι γράφουν ότι η σημερινή Ευρώπη, χωρίς την ελληνική κληρονομιά, χωρίς την Αθηναϊκή Δημοκρατία ενός Περικλή, είναι αδιανόητη». Να σημειωθεί ότι θα συναντηθούν αργότερα σήμερα.