23.02.2019    09:58

Έκτακτο δ.σ. στην Jumbo – Ο Βακάκης διώχνει τον Νο2 της εταιρείας Ευ. Παπαευαγγέλου – Η βίλα Κωστόπουλου και τα ακίνητα σε κινέζους

Άγνοια για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, οι οποίες ελέγχονται από τις κινεζικές αρχές, δηλώνουν πηγές της Jumbo. Η ύπαρξη οσμής σκανδάλου και η εμπλοκή σε αυτό του Νο 2 της εισηγμένης εταιρείας, οδήγησε τον επικεφαλής της Jumbo κ. Βακάκη, να ζητήσει την παραίτηση του κ. Παπαευαγγέλου ο οποίος κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου. Αποπομπή από το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης η οποία θα επισημοποιηθεί αύριο Τετάρτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Jumbo με την επιστροφή του κ. Βακάκη στην Αθήνα από το Λονδίνο όπου βρίσκεται.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Παπαευαγγέλου φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο πώλησης ακινήτων σε Κινέζους οι οποίοι ήθελαν golden visa. Ο κ. Παπαευαγγέλου κατηγορείται ότι συνεργαζόταν με τους Κινέζους επενδυτές – αγοραστές για την παραβίαση των Capital Controls της Κίνας. Οι αγορές των ακινήτων γίνονταν με πιστωτικές κάρτες σε POS και λόγω αυτού κινητοποιήθηκαν οι κινεζικές αρχές οι οποίοι ελέγχουν το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος. Οι κινέζικες αρχές βρίσκονται σε επαφές και με την ελληνική τράπεζα με την οποία συνεργαζόταν στην Ελλάδα ο κ. Παπαευαγγέλου.

Πηγές από την Jumbo ανέφεραν στο Capital.gr πως η διοίκηση της εταιρείας δεν είχε καμία γνώση του θέματος και ότι η Jumbo δεν συνδέεται επ’ ουδενί με το όλο θέμα. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως δεν εμπλέκεται άλλο στέλεχος της εταιρείας στο συγκεκριμένο σκάνδαλο, ούτε διακινήθηκαν χρήματα μέσω της εταιρείας.

Ο κ. Παπαευαγγέλου το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει στην αγορά σειράς ακινήτων που έχουν βγει σε πλειστηριασμό. Μεταξύ των ακινήτων που απέκτησε είναι και τέσσερα σπίτια της εταιρείας Koumbas Development του Γιώργου Κούμπα στην οδό Αγίου Δημητρίου 62 στο Παλαιό Ψυχικό ύστερα από δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ο εξ’ απορρήτων του ιδρυτή του κορυφαίου retailer της χώρας Απόστολου Βακάκη είχε αγοράσει, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ, τον περασμένο Ιούνιο και τη βίλα του πρώην εκδότη Πέτρου Κωστόπουλου στη Φιλοθέη.

Ποιος είναι ο Παπαευαγγέλου

Στις αρχές Ιουνίου ο επιχειρηματίας μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις απέκτησε ένα από τα ωραιότερα σπίτια της Αθήνας.

Την βίλα των 1250 τμ που έχτισε στην Φιλοθέη ο τέως εκδότης Πέτρος Κωστόπουλος και η σύζυγός του Τζένη Μπαλατσινού.

Ο κ. Παπαευαγγέλου είναι ένας άνθρωπος που δεν του αρέσει η δημοσιότητα. Ο θείος του Χρήστος και στη συνέχεια ο ίδιος ήταν οι ιδιοκτήτες της διάσημης εταιρείας παιχνιδιών FINO.

Από πολύ μικρός ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου μπήκε στη δουλειά και μαζί με τον θείο του μεγαλούργησαν.

H εταιρία Fino αντέγραφε με μικρές παραλλαγές εισαγόμενα παιχνίδια και την περίοδο 1960 – 1962 έβγαλαν το πολύ δημοφιλές λούτρινο κουρδιστό κουνελάκι και το «Τρένο το 8» που «έσπασε τα ταμεία».

«Αγοράζω παιχνίδια Φίνο, χαλάλι τα λεπτά που δίνω» ήταν το σλόγκαν της Φίνο, που κατασκεύαζε σιδερένια αλλά και λούτρινα κουρδιστά παιχνίδια. (Προσέξτε τη λέξη λεπτά και όχι λεφτά. Γιατί εκείνη την εποχή μετρούσαν ακόμα και τα λεπτά της δραχμής!!!)

Πολλά παιχνίδια της εταιρίας έγιναν διάσημα εκείνη την εποχή.

Επίσης ήταν πολύ γνωστό το «Ζάππειο» με τη χαρακτηριστική εικόνα της Αίγλης του Ζαππείου, τους φαντάρους που κάνουν τον κυριακάτικο περίπατο, τα παιδάκια που παίζουν και τη μαμά, βέβαια, που κάνει βόλτα το μωράκι της με το καρότσι. Ήταν αντίγραφο από γερμανικό παιχνίδι, περίπου 20 χρόνια νεότερο από το ελληνικό, μικρότερο, με λίγο διαφορετική διατομή και, φυσικά, τελείως διαφορετικές παραστάσεις.

Υπήρχαν ακόμα πάρα πολλά οχήματα που έκαναν  αναφορά σε περιοχές της Αθήνας, σε δρομολόγια πολύ γνωστά, όπως είναι το τρενάκι Αθήνα – Θεσσαλονίκη, το λεωφορείο Αθήνα – Παρίσι, το πούλμαν Λουξ κ.λπ.

 

 

Το εργοστάσιο αυτό, που βρίσκεται κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού στην Καλλιθέα, στην οδό Κύπρου, στεγάζει σήμερα ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας Jumbo.

Το 1972 ο Χρήστος Παπαευαγγέλου πέθανε. Παιδιά δεν είχε, παρά μόνο τον αγαπημένο ανηψιό Βαγγέλη, που τον σπούδασε και του άφησε το εργοστάσιο ΦΙΝΟ.

Τα χρόνια πέρναγαν. Ο Βαγγέλης Παπαευαγγέλου, μετρημένος στα οικονομικά ανοίγματα, κράτησε το εργοστάσιο, στο μεταξύ όμως τα εισαγόμενα παιχνίδια στερούσαν ζωτικό χώρο από τις ελληνικές εταιρείες κατασκευής παιχνιδιών.

Στο μεταξύ το τοπίο αλλάζει. Το 1986 ο κ. Βακάκης δημιουργεί την Jumbo, που εξελίχθηκε στη σημερινή αυτοκρατορία. Πριν από το 1990 το εργοστάσιο Fino που διοικούσε ο κ. Παπαευαγγέλου πέρασε κάτω από την ομπρέλα της Jumbo.

Σήμερα ο κ. Παπαευαγγέλου εξακολουθεί να πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο του και είναι ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του Απόστολου Βακάκη που είναι ο βασικός μέτοχος της JUMBO.

Σύμφωνα με το σύντομο βιογραφικό του: «Διαθέτει πολυετή πείρα στον κλάδο και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της JUMBO από το 1995. Είναι πτυχιούχος της Α.Β.Σ.Π Πειραιώς, στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 1992, είναι Πρόεδρος Ελλήνων Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιχνιδιών. Από το 2006, είναι Μέλος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Α. (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών). Από το 2006, είναι Μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Λ.Π.Ε. (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος)».

Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών, που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των σπουδών τους, της Κατερίνας και της Μαρίας. Η καταγωγή του είναι από ένα χωριό της Μαγνησίας, τον Πτελεό.

Η βίλα Κωστόπουλου

Η πώληση – μεταβίβαση του ακινήτου του Πέτρου Κωστόπουλου ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουνίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, η βίλα των 1.250 τ.μ. θα δοθεί προίκα στη μία από τις δύο κόρες του κ. Παπαευαγγέλου.

Βέβαια, άλλες πληροφορίες αναφέρουν, ότι το συγκεκριμένο ακίνητο αγοράστηκε καθαρά για επενδυτικούς λόγους και, όταν η αγορά ανακάμψει, θα «μοσχοπουληθεί» ενδεχομένως σε κάποιον αλλοδαπό εκατομμυριούχο.

Η βίλα, που βρίσκεται σε ένα από τα ακριβότερα σημεία της Αθήνας, στην πλατεία Δροσοπούλου στη Φιλοθέη, μετά το «κανόνι» της ΙΜΑΚΟ του κ. Πέτρου Κωστόπουλου, πέρασε στην Eurobank από το 2013 και από τότε είχε μπει πωλητήριο στο ακίνητο, μέσω της θυγατρικής της τράπεζας την Eurobank Property Services.

Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν βγήκε σε πλειστηριασμό. Ανήκε στο στοκ ακινήτων της τράπεζας και πωλήθηκε πριν από λίγες μέρες στην τιμή των 4,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Βέβαια, η αρχική τιμή ήταν υψηλότερη, αρκετά πάνω από τα 5 εκατ. ευρώ, αφού το συγκεκριμένο ακίνητο αποτιμάται στα 8 με 10 εκατ. ευρώ.

Όμως ο κ. Παπαευαγγέλου, ιδιαίτερα μετρημένος στις επιχειρηματικές του συναλλαγές, έριξε το τίμημα τουλάχιστον κατά 500 χιλιάδες ευρώ και πλέον είναι ο νέος ιδιοκτήτης της βίλας. Ίσως προικίσει με αυτό το μικρό «παλάτι» μία από τις δύο κόρες του, ίσως πάλι το πωλήσει αν βρεθεί αγοραστής να προσφέρει αρκετά πάνω από τα 4,7 εκατ. ευρώ, που πλήρωσε ο ίδιος.

Η  βίλα στην πλατεία Δροσοπούλου στην Φιλοθέη, κατασκευάσθηκε σε σχέδια του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου του Τάσου Ζέππου. Βρίσκεται σε οικόπεδο 1,2 στρεμμάτων περίπου, και το συνολικό εμβαδόν της -που αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα- είναι 1.250 τ.μ., ενώ διαθέτει και 68 τ.μ. εξωτερική πισίνα.

Συγκεκριμένα η βίλα διαθέτει υπόγειο εμβαδού 528 τ.μ., ισόγειο επιφάνειας 280 τ.μ., πρώτο όροφο 253 τ.μ. και δεύτερο όροφο εμβαδού 182 τ.μ.

Πηγή: mononews.gr