18.07.2019    06:31

Έρχεται ο ηλεκτρονικός «ανιχνευτής» φοροφυγάδων

Eρχεται ο ηλεκτρονικός «ανιχνευτής» φοροφυγάδων. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα ανάλυσης και διασταύρωσης στοιχείων που δημιούργησε μια ομάδα εξειδικευμένων στελεχών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το οποίο μέσα σε 24 ώρες θα αποκαλύπτει φορολογούμενους με αποκλίσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων, δηλαδή με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

 

Η περίοδος 

Οι έλεγχοι θα είναι αναδρομικοί και αφορούν την περίοδο 2000-2012 ενώ τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών αφορούν τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2002 έως σήμερα.

Το νέο σύστημα, παρουσιάστηκε προ ημερών στους επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών, χρησιμοποιήθηκε ήδη, σύμφωνα με την Ημερησία, σε πιλοτική βάση και εντός Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Πιλοτική εφαρμογή

Το νέο σύστημα παρουσιάστηκε προ ημερών στους επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών, χρησιμοποιήθηκε ήδη σε πιλοτική βάση και εντός Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Για έλεγχο

Όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης «με το πρόγραμμα θα διασταυρώνεται για εκατομμύρια πολίτες και για πολλά χρόνια τι δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση και τι είχαν κάνει. «Θα έχουμε φορολογικό έλεγχο είτε έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες είτε όχι, εάν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ φορολογικής δήλωσης και καταθέσεων ή επενδυτικών προϊόντων».