17.06.2019    20:53

Αβραμόπουλος: Θα τετραπλασιαστούν οι εγκλωβισμένοι ως το τέλος Μαρτίου

Περισσότερους από 100 χιλιάδες επιπλέον πρόσφυγες και μετανάστες θα υποδεχθεί η χώρα μας έως το τέλος του μήνα, εκτίμησε σήμερα ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τη μεταναστευτική πολιτική, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής για το προσφυγικό ζήτημα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εκδίωξης καμίας χώρας από την Συνθήκη Σένγκεν, εφόσον τα κράτη τηρούν τις υποχρεώσεις τους και περιέγραψε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιστροφή έως το τέλος τού χρόνου στην κανονικότητα, στο θέμα των ανοιχτών συνόρων.

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε θετική τη χθεσινή κοινή απόφαση των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς για το ότι μπορούμε να δηλώσουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία ολοκλήρωσαν όλα τα hot spots, τα οποία, τώρα, είναι πλήρως λειτουργικά» δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Skytg24. «Το 100% των ανθρώπων που φτάνει στις δυο αυτές χώρες, πλέον, καταγράφεται και πραγματοποιείται  διαδικασία ταυτοποίησης. Λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων, αυτές είναι ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις. Το σχέδιο κατανομής των προσφύγων, τώρα, μπορεί να βρει πλήρη εφαρμογή», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος τονίζει ότι με το κλείσιμο της Βαλκανικής διαδρομής για τους πρόσφυγες, «ενδέχεται οι ροές να μετακινηθούν προς την Ιταλία, αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις» και για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι «πρέπει να εφαρμοσθεί το σχέδιό της για τους πρόσφυγες και να καταπολεμηθούν, παράλληλα, οι δουλέμποροι που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους αυτούς».

Εξηγεί, δε, ότι  «για τον λόγο αυτό είναι σαφώς σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση ότι απομονωμένες, εθνικές λύσεις, δεν αποτελούν λύσεις». Ο κ. Αβραμόπουλος καταλήγει τονίζοντας ότι «η Ευρώπη, για να απαντήσει σε αυτή την κρίση, θα δράσει σύμφωνα με τις αξίες της και το επίπεδο του πολιτισμού της».

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter στοιχεία για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τόσο στη λειτουργία των hotspots όσο και στη φύλαξη των συνόρων.