27.05.2018    04:21

Αγώνας δρόμου για να κλείσουν και τα προαπαιτούμενα για τη δόση της… δόσης

Με τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς, για το Ασφαλιστικό και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κυβέρνηση ρίχνεται τώρα στη μάχη της ικανοποίησης των προαπαιτουμένων για να εισπράξει την πρώτη δόση από τη δόση των 10,3 δισ. ευρώ που εξασφάλισε στο Eurogroup. Xθες Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν δύο τηλεδιάσκέψεις για τις «ουρές» της αξιολόγησης, όπως τις αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος τέτοιου είδους «ουρές» υπήρξαν και κατά το παρελθόν. Το ζήτημα για την κυβέρνηση τώρα είναι να τις κλείσει σύντομα προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη υποδόση.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι οι εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης είναι οι εξής:

  • Ιδιωτικοποίηση Ελληνικού: Επρεπε να είχε ολοκληρωθεί ως τις 23 Μαΐου, αλλά δόθηκε παράταση ενός μηνός και τώρα γίνεται προσπάθεια να επισπευσθεί.
  • Κόκκινα δάνεια: Το πρόβλημα αφορά την πώληση σε funds αυτών που έχουν εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, κυρίως των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, που δεν είχαν συζητηθεί με τους θεσμούς. Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή της Τραπέζης της Ελλάδος, με την οποία η κυβέρνηση έχει κοινή στάση.
  • Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων: Αφορά τον προσδιορισμό του διοικητικού του συμβουλίου και θέματα νομικής του κάλυψης.

Πάντως, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά, όσο μπορεί, τη συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Έτσι παρά τη νέα παρέμβαση -εν είδει ένστασης- επί του θέματος από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, το Μαξίμου απέφυγε να δώσει διάσταση στο πρόβλημα και περιορίστηκε μέσω του οικονομικού επιτελείου να σχολιάσει πως μια αριστερή κυβέρνηση ενδιαφέρεται εξίσου για τους κατοίκους και των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να τροφοδοτήσει τη σχετική συζήτηση, γνωρίζοντας ότι δεν έχει περιθώρια να αρχίσει να αμφισβητεί τα μέτρα που ψήφισε μόλις πριν από λίγες ημέρες η κυβερνητική πλειοψηφία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο με θέμα τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Γιώργος Χουλιαράκης σχολίασε πως προτεραιότητες μιας αριστερής και προοδευτικής κυβέρνησης είναι η στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων ανεξαρτήτως από το εάν είναι κάτοικοι νησιών ή της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρατήρησε ότι όλα τα νομοθετήματα έχουν περάσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.