27.05.2018    04:12

Αδιέξοδο στην Κεντροαριστερά – ΠΑΣΟΚ: Να ξεκαθαρίσει ο Θεοδωράκης ότι θα είμαστε αυτόνομοι έναντι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Παραμένει το αδιέξοδο στον χώρο του Κέντρου παρά το γεγονός ότι την Πέμπτη συνεδρίασαν τα ανώτατα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και κατέληξαν στην απόφαση ότι ο διάλογος μεταξύ πρέπει να μείνει ανοιχτός. Με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτό εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα;
Την ώρα που συνεδρίαζε το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χτύπησε το τηλέφωνο του γραμματέα του ΠαΣοΚ Στέφανου Ξεκαλάκη, ο οποίος άκουσε τον γραμματέα Οργανωτικού του Ποταμιού Παντελή Αβραμίδη να τον ενημερώνει για την πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος του. Το Ποτάμι πρότεινε να συναντηθούν εκπρόσωποι του με εκπροσώπους του ΠαΣοΚ όποια από τις επόμενες μέρες επιλέξουν, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ένα «νέο Κίνημα», πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, με κοινή συνέντευξη Τύπου της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη. Λίγο αργότερα δινόταν στη δημοσιότητα η απόφαση της κοινής συνεδρίασης των οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην οποία ετίθετο ως όρος για την επανέναρξη του διαλόγου να ξεκαθαρίσει ο κ. Θεοδωράκης ότι ο νέος ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς θα είναι σαφώς οριοθετημένος από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Προεδρικά» στελέχη του Ποταμιού, έλεγαν μετά από τη δική τους συνεδρίαση, ότι βεβαίως και αποδέχονται την αυτονομία του νέου φορέα καθώς αποτελεί και πάγια θέση του κόμματος τους. «Εμείς μιλάμε όχι μια μεγάλη παράταξη όχι για μια τσόντα του ενός ή του άλλου κόμματος», διευκρίνιζαν. Αμέσως βγήκε και επίσημη ανακοίνωση: «Δεν γνωρίζουμε γιατί η κυρία Γεννηματά μας ρωτάει, αν «ο νέος πόλος θα είναι αυτόνομος». Το Ποτάμι αν και δεν απαντά στα αυτονόητα, θα κάνει μια εξαίρεση. Σε όλες τις συνεντεύξεις που έχει δώσει ο Σταύρος Θεοδωράκης όλους αυτούς τους μήνες μιλάει για ένα «νέο Κίνημα μακριά από συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές». «Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ πρέπει να υπάρχει μια καθαρή μεταρρυθμιστική εκσυγχρονιστική λύση» είναι η συνήθης – αν και αυτονόητη – φράση που χρησιμοποιεί».
Στη συνεδρίαση των στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η πρόταση του Ποταμιού δεν εξελήφθη από όλους ως κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του Ποταμιού. Κάποιοι την ερμήνευαν ως μια ακόμη παρελκυστική προσπάθεια από την πλευρά του κ. Θεοδωράκη. Το κλίμα ήταν ούτως ή άλλως βαρύ, καθώς η κυρία Γεννηματά στην ομιλία της έκανε άλλο ένα βήμα προς το οριστικό διαζύγιο. «Η οριοθέτησή μας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι σαφής και ξεκάθαρη. Όμως το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς πρέπει να μείνει ζωντανό και να προχωρήσει δυναμικά! Προϋποθέτει όμως πίστη στους στόχους του και μπέσα μεταξύ όσων συμμετέχουν. Δεν γυρίζουμε πίσω. Συνεχίζουμε. Θα πρέπει όμως να βάλουμε ένα τέλος στους δήθεν και τα δήθεν», είπε.
Η αιχμή ήταν σαφής και δεν χρειαζόταν ερμηνείες. Πυροδότησε όμως αντιδράσεις, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για την προσπάθεια να εμφανιστεί η απόφαση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου, ως προιόν ομοφωνίας. Ο Γιάννης Μανιάτης πήρε πάνω του την υπεράσπιση του εγχειρήματος ενοποίησης του χώρου, ζητώντας να μην λήξει τόσο άδοξα ο διάλογος με το Ποτάμι εξαιτίας ενός υποθετικού ερωτήματος, το οποίο αφορά μια μελλοντική ηγεσία  που θα κληθεί να το απαντήσει ενδεχομένως σε ένα με δύο χρόνια! Και πρότεινε ως πρώτο βήμα τον συντονισμό των ΚΟ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού. Η τοποθέτηση του προκάλεσε την έντονη παρέμβαση της κυρίας Γεννηματά. «Θέλεις να πάρεις εσύ την ευθύνη να παρατείνουμε τον διάλογο και να κινδυνεύσουμε στο τέλος να μην υπάρχουμε ούτε εμείς ούτε αυτοί;», του είπε. Απρόσμενος σύμμαχος της προέδρου του ΠαΣοΚ εμφανίστηκε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος τάχθηκε σκληρά με το μέρος όσων ζήτησαν να πάψουν οι συνομιλίες με το Ποτάμι. Ο βουλευτής Αρκαδίας ήταν υπέρμαχος της σύμπραξης με το Ποτάμι και αιφνιδίασε πολλούς συντρόφους του με την τοποθέτηση του σε σημείο που ο κ. Ξεκαλάκης διαμαρτυρήθηκε ότι εκείνος τον πίεζε να μην εκλεγούν τα όργανα του ΠαΣοΚ το καλοκαίρι μήπως και ναυαγήσει ο διάλογος των δύο κομμάτων. Οι εκπρόσωποι των Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία διατύπωσαν την άποψη να κρατηθεί ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου. Αντιθέτως, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ήταν πιο κοντά στη γραμμή της κυρίας Γεννηματά.
Στην συνεδρίαση του Ποταμιού, ο κ. Θεοδωράκης εξήγησε στους βουλευτές και στα στελέχη του γιατί τα πράγματα έφτασαν σε αυτό το σημείο. «Δεν μπορούν να κατηγορούν εμάς ότι θέλουμε να πάμε με τον Μητσοτάκη όταν αυτοί κυβέρνησαν με τη Δεξιά», είπε κάποια στιγμή. Αυτό έδωσε αφορμή στον Σπύρο Λυκούδη να κάνει την εύστοχη παρατήρηση: «Διαμορφώνουμε μια εικόνα προς τα έξω ότι ενώ λέμε ότι πάμε να φτιάξουμε τη μεγάλη προοδευτική μεταρρυθμιστική παράταξη αλληκατηγορούμαστε ποιός θα είναι τσόντα ποιανού!».
Πέρα από τα όσα ειπώθηκαν στις συνεδριάσεις έμπειροι παρατηρητές του χώρου σημείωσαν ηχηρές σιωπές και ακόμα πιο ηχηρές απουσίες τόσο στο ΠαΣοΚ όσο και στο Ποτάμι.