20.10.2018    08:28

Αλ. Τσίπρας: Σε τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης της περιόδου των μνημονίων

Υλοποιούμε, σε ένα πλαίσιο πολύ μεγάλων δυσκολιών, ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση με σταθερά βήματα, τόνισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας ότι στο σκέλος της οικονομίας η εμπιστοσύνη έχει ανακτηθεί και πως η χώρα καταγράφει θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

Μιλώντας στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ. Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε σε τροχιά οριστικής και αμετάκλητης -πιστεύουμε- λήξης της περιόδου των μνημονίων σε έναν χρόνο από σήμερα».

Όπως είπε, το τέλος αυτής της περιόδου δεν είναι απλώς μια ημερομηνία που πρέπει να περιμένουμε καρτερικά, αντίθετα η νέα εποχή για τη χώρα πρέπει να χτιστεί και πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να φτιάξουμε το πλαίσιο της νέας εποχής, οργανικό κομμάτι της οποίας είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, απεδείχθη ότι η αξιοπστία και το κύρος τη χώρας δεν ήταν συνάρτηση της πολιτικής βούλησης και του βαθμού στον οποίο οι κυβέρνησεις ήταν πειθήνιες στις διαθέσεις των δανειστών. Αντιθέτως, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας την περίοδο 2010 2014, «όταν ακούσαμε ότι «μαζί τα φάγαμε», ότι είναι ευλογία τα μνημόνια».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως η αξιοπιστία είναι συνάρτηση της δυνατότητας να υπερασπίζεται κανείς την αξιοπρέπεια των πολιτών, το δημόσιο συμφέρον, της βούλησης να καταπολέμησει τη διαφθορά και των αποτελέσματων που εισπράττει στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών.

«Αριστεία δεν είναι το ποιος θα κρατάει τη σημαία στα επτά και στα οκτώ χρόνια»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός απάντησε και στις βολές που δέχεται η κυβέρνηση για την επιλογή των σημαιοφόρων στα Δημοτικά με κλήρωση: «Γίνεστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού, για σας η αριστεία είναι αν το εθνικό μας σύμβολο θα το κρατάνε μονο τα παιδάκια που έχουν καλό βαθμό … Αριστεία δεν είναι το ποιος θα κρατάει τη σημαία στα 7 και στα 8 χρόνια, το εθνικό σύμβολο έχουν το δικαίωμα να το κρατούν όλοι, αριστεία είνα τα σχολεία να ανοίγουν στην ώρα τους, να ανοίγουν αντί να κλείνουν βιβλιοθήκες να δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να μένουν στη χώρα αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για την έρευνα, ενώ εσείς τον είχατε συρρικνώσει, αριστεία είναι να προσπαθούμε να στήσουμε τη δημόσια εκπαίδευση στα πόδια της».

Γενικότερα, αναφερόμενος και στα θέματα της Υγείας, χαρακτήρισε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας συντηρητική, με νεοφιλελεύθερο πρόσημο.