08.12.2019    01:54

Απίστευτη ληστεία: «Άδειασαν» τον «Πράσινο Θόλο» στη Δρέσδη – Έκλεψαν θησαυρούς αξίας έως 1 δισ. ευρώ

Διαρρήκτες – ληστές κατάφεραν να εισβάλουν και να ληστέψουν την μεγαλύτερη συλλογή θησαυρών της Ευρώπης, τον «Πράσινο Θόλο» στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας, στην μεγαλύτερη μεταπολεμική ληστεία έργων τέχνης στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της γερμανικής εφημερίδας Bild, οι ληστές κατάφεραν να αρπάξουν θησαυρούς και κοσμήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Οι αρχές του γερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας δεν έχουν ακόμη κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο η ζημία εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει έως και το 1 δισ. ευρώ.

Οι εισβολείς κατάφεραν να προχωρήσουν στη ληστεία κόβοντας την παροχή ηλεκτρισμού στο μουσείο, το οποίο φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες συλλογές κοσμημάτων και ανακτορικών ειδών στην Ευρώπη. Η αστυνομία έχει ήδη αποκλείσει το κτήριο και προσπαθεί να καταγράψει ποια εκθέματα έχουν κλαπεί.

Η συλλογή είχε δημιουργηθεί τον 18ο αιώνα από τον Αύγουστο Β’ τον Δυνατό, εκλέκτορα της Σαξονίας και αργότερα βασιλιά της Πολωνίας.

Ένας από τους πλέον γνωστούς θησαυρούς του μουσείου – το 41 καρατίων «Πράσινο Διαμάντι» της Δρέσδης – βρισκόταν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, ως δανεικό έκθεμα, οπότε «γλίτωσε» τον κίνδυνο κλοπής.

Οι θησαυροί του Πράσινου Θόλου επιβίωσαν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τους βομβαρδισμούς των συμμάχων, ενώ όταν τα σοβιετικά στρατεύματα εισήλθαν στη Γερμανία, κατασχέθηκαν σαν λάφυρο πολέμου. Η Σοβιετική Ένωση επέστρεψε τους θησαυρούς στην πόλη της Δρέσδης το 1958.

Ο τοπικός πρωθυπουργός της Σαξονίας Michael Kretschmer ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ληστεία αποτελεί «πλήγμα» για όλο το κρατίδιο». Οι ληστές φαίνεται να εισήλθαν στον χώρο από ένα μικρό παράθυρο, χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε ορατή ζημιά στο εξωτερικό του κτηρίου.