20.03.2018    23:00

Αποσύρεται ο Αμβρόσιος: Φεύγω, συγχωρήστε τα λάθη μου

Την οριστική αποχώρησή του από τον εκκλησιαστικό θρόνο του, παρουσία πιστών, κλήρου και επισήμων, ανακοίνωσε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, έπειτα από 40 χρόνια αρχιερατείας.

Στο βίντεο που ανήρτησε το kalavrytanews, ο Αμβρόσιος, στο τέλος της ομιλίας του, ζήτησε συγγνώμη «από όσους στεναχώρησα ή πίκρανα με λόγια και πράξεις μου».


«Συγχωρήστε μου, σας παρακαλώ και σας ικετεύω, συγχωρήστε μου, αδελφοί μου και παιδιά μου, τα λάθη μου, τις παραλείψεις μου, τις ατέλειες του χαρακτήρος μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βάσει πρωτοκόλλου, ο μητροπολίτης θα παραμείνει στη θέση του έως τα τέλη του 2018 και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμβρόσιος παραπέμπεται σε δίκη για δημόσια υποκίνηση βίας και κατάχρηση του εκκλησιαστικού του αξιώματος, για τις δηλώσεις που είχε κάνει το 2015, σχετικά με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

39 ολόκληρα χρόνια συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος (κατά κόσμο Αθανάσιος Λενής ) από την ημέρα που ενθρονίσθηκε Μητροπολίτης.
Γεννήθηκε το 1938 στην Πάτρα, την 25ην Απριλίου 1961 εκάρη Μοναχός, την 31ην Μαΐου 1961 Διάκονος, την 17ην Ιουλίου 1963 Πρεσβύτερος, την 17ην Αυγούστου 1976 εξελέγη Μητροπολίτης Ταλαντίου και την 12ην Οκτωβρίου 1978 εξελέγη Μητροπολίτης της ιστορικής Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και 19/11/ 1978 ενθρονίσθηκε στο Αίγιο.
Διετέλεσε Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Χωροφυλακής και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες, κυρίως ιστορικού και αντιαιρετικού περιεχομένου.

Ολόκληρη η ομιλία του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου που έγινε στην αίθουσα ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ στο Αίγιο την Κυριακή 1-11-2015.

Η επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος»

«Γιάννης Παντελάκης, ένας υβριστής μας

Σας ευχαριστώ!

Στην νέα Αθηναϊκή Εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» καί μόλις στο 3ο φύλλο κυκλοφορίας της (22.11.2017) ο αρθρογράφος της κ. Γιάννης Παντελάκης είχε την καλωσύνη νά ασχοληθεί με την αναξιότητά μας! Στην τελευταία σελίδα μέ τίτλο « Ο Αμβρόσιος της Χωροφυλακής….» χύνει πολλήν χολήν,  γράφοντας ευτελιστικά για το άτομό μας!

Ας είναι καλά ο άνθρωπος. Θα ήταν όντως ευτελιστικό, εάν έγραφε, ότι ο Αμβρόσιος είναι κλέφτης, απαταιώνας, έκφυλος, άφιλος, χρηματολάτρης, υποκριτής κλπ.

‘Η εάν έγραφε, ότι ο Αμβρόσιος ήταν κομμουνιστής, είχε εξορισθεί στη  Γυάρο και άλλα παρόμοια.

Ή εάν έγραφε έστω, ότι ήταν στην Χωροφυλακή, αλλά απ’ εκεί τελικά τον έδιωξαν «με τις κλωτσιές» ως ανάξιο της αποστολής του.

Ευτυχώς ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ τέτοια καί άλλα παρόμοια, τα οποία θα ήταν μειωτικά για ένα πρόσωπο!

Αν αυτός ο κύριος έγραφε, ότι όποιος υπηρέτησε ως στρατιώτης την Ελλάδα μας είναι απαράδεκτος και απόβλητος, τότε οι ισχυρισμοί του θα είχαν πέραση και για το ταπεινό πρόσωπό μας!
Λησμονεί, λοιπόν, ο αγράμματος και αγενέστατος αυτός υβριστής  μας, όπως τα πράγματα τον αναδεικνύουν, δηλ. ο κ. Παντελάκης, ότι ο Κληρικός είναι Στρατιώτης του Χριστού, στρατιώτης της Εκκλησίας! Επομένως αναλαμβάνει υπηρεσία εκκλησιαστική, όπου η Μητέρα Εκκλησία τον αποστέλλει, ήτοι στον ενοριακό Ναό, στο Νοοσοκομείο, στις Φυλακές, στο Στρατό, στην Αεροπορία, στο Ναυτικό, στην Αστυνομία! Συνεπώς, λοιπόν, και στην πάλαι ποτέ ένδοξο Ελληνική Χωροφυλακή!
Για την δημιουργική προσφορά μας στην μαρτυρική και ιστορική αυτή Επαρχία δεν μπόρεσε να γράψει έστω δυό λέξεις! Ελάτε, λοιπόν, κ. Παντελάκη εδώ στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα για να διαπιστώσετε, ότι καθημερινώς εκδαπανώμεθα για να προσφέρουμε ένα χέρι βοηθείας στο συνάνθρωπό μας. Ελάτε να δείτε τα δύο Γηροκομεία μας με Μονάδες κατακοίτων, τα οποια προστατεύουν 120 γεροντάκια καί γεροντισσούλες, προσφέρουν δε εργασία  και μεροκάματο σε 65 εργαζομένους! Τα ονόματά τους: «ΤΟ ΜΕΛΑΘΡΟΝ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ» καί «ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΝΟΠΟΥΛΕΙΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΝ ΔΙΑΚΟΝΙ- ΚΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ».

‘Ελάτε νά δείτε το Εστιατόριό μας με τίτλο: «ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. Το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο με τίτλο «ΤΟ ΚΕΛΛΑΡΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ». Τα δύο Κοινωνικά Φροντιστήρια για τους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου, ένα στο Αίγιο και ένα στα Καλάβρυτα. Την Κοινωνική Ιματιοθήκη, το Κοινωνικό Φαρμακείο μας, τον Βρεφονηπιακό Σταθμό μέ τίτλο «ΤΑ ΑΓΓΕΛΟΥΔΑΚΙΑ».

Βγάλτε, λοιπόν, τα παραμορφωτικά γυαλιά από τα μάτια σας! Ή μάλλον, ανοίξτε τα μάτια σας και κοιτάξτε καλά!  Δεν θέλουμε τον έπαινό σας, αλλά και δεν αποδεχόμεθα τις βρισιές σας. Σταθείτε στο ύψος της αποστολής σας! Μη γίνεσθε μικρόψυχος, υβριστής, ανεύθυνος και, τέλος, ένα ανθρωπάκι, ένας νάνος!

Ως χριστιανός συγχωρούμε τον υβριστή μας. Ως ‘Ελλην πολίτης όμως σημειώνουμε την αδικία και την προσβολή.

Στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ως ελεύθερος πολίτης και φιλελεύθερος άνθρωπος, αποστείλαμε την παρακάτω  δημοσιευομένη επιστολή διαμαρτυρίας. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Αίγιον, 22 Νοεμβρίου 2017

+Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

**************************

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΣ

Εν Αιγίω τή 22 Νοεμβρίου 2017

Ἀξιότιμον Κύριον

Ἀθανάσιον  Μαυρίδην

Γενικόν Διευθυντήν τῆς Ἐφημερίδος «Φιλελεύθερος»

Πανεπιστημίου, 56

105 64  ΑΘΗΝΑΣ

Ἀγαπητέ μοι κ. Διευθυντά,

Μέ πολλήν ἔκπληξιν ἀνέγνωσα εἰς τό σημερινόν φ. τῆς Ἐφημε-ρίδος σας τό ἄρθρον τοῦ Συντάκτου σας κ. Παντελάκη μέ τίτλον:  «Ο  Αμβρόσιος της Χωροφυλακής».

Ἀπορῶ καί συγχρόνως διαμαρτύρομαι διά τήν πολλήν κακίαν, μετά τῆς ὁποίας εἶναι γραμμένον τό ἐν λόγῳ ἄρθρον!  Παρακαλῶ νά τόν ενημερώσετε, ὅτι ἡ τοποθέτησίς μου στίς Σχολές Χωροφυλακῆς (Μεσογείων, 96), δέν ἦτο ἀποτέλεσμα προσωπικῆς μου ἐπιλογῆς. Ἡ Μητέρα Ἐκκλησία, κατόπιν ἐπιλογῆς, μέ ἀπέστειλεν ἐκεῖ διά νά ὑπη-ρετήσω τά νειᾶτα ὡς Ἐφημέριος-Ἱεροκήρυξ.

Βεβαίως καυχῶμαι διά τήν περίοδον ἐκείνην, καθώς μοναδικόν μου χρέος ἦτο ἡ διδαχή τῶν Μαθητῶν τῶν Σχολῶν  Ἀξιωματικῶν καί Ἐνωμοταρχῶν τῆς πάλαι ποτέ ἐνδόξου Ἑλληνικῆς Χωροφυλακῆς. Ἦτο ἔργον ἱεραποστόλου καί μόνον! Ἡ δέ ἀπονομή εἰς τόν ὑποσημειού-μενον τοῦ βαθμοῦ τοῦ Μοιράρχου ἦτο ἀναγκαία διά τήν μισθοδοσίαν μου.

Τώρα ὅσον ἀφορᾷ τά περί ἀγάπης κλπ., ὁ ἀρθρογράφος σας ἄς τά ἀφήσῃ εἰς ἡμᾶς τούς διδάχους τοῦ Ἠθικοῦ Νόμου τοῦ Εὐαγγελίου.  Εἴς τινα τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν τῆς Ἐκκλησίας μας (τόν Ἑσπερινόν) ὑπάρχει ἡ φρᾶσις: «Ἐκλείποιεν ἁμαρτωλοί ἀπό τῆς γῆς καί ἄνομοι, ὥστε μή ὑπάρχειν αὐτούς»! Ἐγώ, βεβαίως,  δέν εἶπα κάτι παραπάνω.

Ἡ ἐποχή μας ἔχει ἀνάγκην ἀπό ἐφημερίδες μέ καθαρές ἐθνικο-θρησκευτικές ἀρχές.  Πολύ φοβοῦμαι, ὅτι ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΑΤΕ σωστά τήν δημοσιογραφικήν σας πορείαν.  Σᾶς εὔχομαι καλήν ἐπιτυχίαν.

Ἐπί δε τούτοις  διατελῶ

Μετά πάσης τιμῆς

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ