25.06.2019    07:40

Ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό στην Ρουμανία

Ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό της Ρουμανίας σημειώθηκε σήμερα, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης, όταν ο αντιδραστήρας αποσυνδέθηκε αυτόματα από το ηλεκτρικό δίκτυο μετά από σφάλμα στο ηλεκτρικό σύστημα.

Σε ανακοίνωση της Nuclearelectrica αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την  μείωση της χωρητικότητας της Μονάδας 2 που σημειώθηκε στις 25 Μαρτίου και της σημερινής αυτόματης αποσύνδεσης».

Νωρίτερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι  η πρώτη μονάδα ισχύος της Cernavoda έκλεισε στις 09:20 π.μ. στις 25 Μαρτίου 2018. Η δεύτερη μονάδα ισχύος του πυρηνικού σταθμού μείωσε την ισχύ της στο 55% (περίπου 300 MW).

Στις 26 Μαρτίου η εταιρεία ανέφερε ότι η δεύτερη μονάδα επανήλθε σε πλήρη ισχύ, αφού διακόπηκε για αντικατάσταση εξαρτήματος κινητήρα αντλίας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, το ατύχημα δεν θα έχει επιπτώσεις στο προσωπικό του σταθμού, τον πληθυσμό αλλά ούτε και στο περιβάλλον.

Ο Ρουμάνος κρατικός παραγωγός πυρηνικής ενέργειας Nuclearelectrica διαθέτει δύο αντιδραστήρες ισχύος 706 megawatt στην περιοχή Cernavoda της νοτιοανατολικής Ρουμανίας.