23.09.2019    13:08

Βαρουφάκης με Δανάη και Ασάνζ στην επίσημη «πρώτη» του DiEM25

Στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του κινήματος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με κεντρικό σύνθημα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί». Στην επίσημη πρώτη του νέου διεθνούς Κινήματος για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης «DiEM25», ο κύριος Βαρουφάκης, παρουσία της συζύγου του, Δανάη Στράτου, και καλεσμένων, μεταξύ άλλων, από το ισπανικό κόμμα Podemos και το γερμανικό Die Linke, μίλησε για την ανάγκη εκδημοκρατισμού της Ευρώπης.varouf1

Από τη σκηνή του ιστορικού θεάτρου Volksbühne, ο κ. Βαρουφάκης αφού απαίτησε μία Ευρώπη δημοκρατική, όπου «όλοι οι πολιτικοί φορείς θα εκλέγονται από τον κυρίαρχο λαό», ζήτησε και τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων των φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι έχει καταγράψει παλαιότερες συνεδριάσεις του Eurogroup, δήλωσε, μάλιστα, πως θα ζητήσει από αύριο κιόλας από τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Eurogroup να ξεκινήσει η διαδικασία «διάχυσης φωτός», όπως τη χαρακτήρισε, για τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες. varou_danai
Μετά την «παρέλαση» κομματικών στελεχών από χώρες της Ευρώπης που υπερασπίστηκαν το εγχείρημα του Γιάνη Βαρουφάκη, το θερμό χειροκρότημα απέσπασε ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος μέσω τηλεδιάσκεψης από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο έδωσε και εκείνος την… ευλογία του στο DiEM25.

Πώς, όμως, ξεκίνησε η «μαραθώνια» παρουσίαση του νέου κινήματος του κ. Βαρουφάκη; Με πλάνα από παλαιότερες συνεδριάσεις του Eurogroup και τους άσπονδους φίλους του, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγ Σόιμπλε. Στο βίντεο που προβλήθηκε στο ιστορικό θέατρο εναλλάσσονταν εικόνες προσφύγων και διαδηλωτών, το οποίο ολοκληρώθηκε με πλάνα από ανθισμένα λουλούδια και εικόνες χαρούμενων παιδιών μέχρι να καταλήξει στο logo του νέου κινήματος.

varoufΟ Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος από τους υποστηρικτές του, καλωσόρισε το κοινό στα γερμανικά και συνέχισε μιλώντας στα αγγλικά απευθυνόμενος σε όλους που παρακολουθούν τη ζωντανή μετάδοση της παρουσίασης αλλά «και στους λίγους που φοβούνται ότι κάτι καλό θα συμβεί απόψε».

«Το να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία είναι καθήκον μας. Η Ευρώπη είτε θα εκδημοκρατιστεί είτε θα διαλυθεί. Είμαστε ενωμένοι λόγω της διαφορετικότητάς μας. Εμείς εδώ είμαστε αλληλέγγυοι. Ο κόσμος ξέρει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Ευρώπης», είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Συνεχίζοντας από το θέατρο του Βερολίνου, δήλωσε: «Η μεγάλη αυταπάτη στη δική μας ΕΕ είναι απλή: υπάρχει προσέγγιση απολιτική. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί θέλουν να μην υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος σε επίπεδο ΕΕ. Πώς εμείς επιτρέψαμε να συμβεί κάτι τέτοιο; Η απάντηση έγκειται στις απαρχές της ΕΕ. Η ΕΕ ξεκίνησε ως ένα καρτέλ των βαρέων οικονομιών. Πολύ μεθοδικά σημειώθηκε η διαδικασία αποπολιτικοποίησης των αποφάσεων. Αυτός είναι φαύλος κύκλος του απολυταρχισμού και της οικονομικής κρίσης. Όσο μεγαλύτερη ύφεση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη απολυταρχισμού».

Εξηγώντας τι είναι το κίνημα DiEm, δήλωσε: «Είμαστε ένα αριστερό κίνημα; Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είμαι Αριστερός».

varouf_asanzΣτη συνέχεια, μίλησε για τον σκοπό το κινήματος, λέγοντας: «Εμείς έχουμε την πρόθεση να χτίσουμε έναν συνασπισμό που θα μία ευρεία συμμαχία ριζοσπαστικών δημοκρατών, φιλελεύθερων δημοκρατικών. Σκοπός είναι να φέρουμε τον δήμο πίσω στη δημοκρατία. Η κριτική μας για τις Βρυξέλλες δεν είναι για τους καλούς ανθρώπους που εργάζονται στους θεσμούς. Πρέπει να εργάζονται για το λαό. η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η πλήρης διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Αν μπορείτε να ρίξετε φως σε ένα δωμάτιο που παίρνονται αποφάσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τότε αυτό είναι στα σχέδιά μας. Θέλουμε ζωντανή μετάδοση από τις συναντήσεις των φορέων. Θα ζητήσουμε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, του Eurogroup να εκκινήσουν τη διαδικασία διάχυσης φωτός, τη ζωντανή μετάδοση. Αν δεν είναι πρόθυμοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους πολίτες γιατί δε θα το κάνουν».

Την ίδια ώρα, δήλωσε πως οι δημοκράτες πρέπει να δημιουργήσουν μια κοινή ατζέντα.

«Εμείς είμαστε αλλεργικοί στην παθητικότητα και την αδιαφάνεια. Εμείς βασιζόμαστε στη χρήση ψηφιακών πλατφόρμων, στις συναντήσεις σε τοπικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκές μαζώξεις όπως η σημερινή, θέλουμε να λύσουμε τα θέματα της μετανάστευσης. Θα δούμε πώς οι δικές μας αποφάσεις θα μετουσιωθούν σε πράξεις. Όλα αυτά θα αποφασιστούν συλλογικά», είπε.

Οσο για το όραμά του για την Ευρώπη, είπε: «Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που θα είναι δημοκρατική ,όπου όλοι οι πολιτικοί φορείς θα εκλέγονται από τον κυρίαρχο λαό. Θέλουμε μια διαφανή Ευρώπη που όλες οι αποφάσισες θα λαμβάνονται από τον κυρίαρχο λαό. φιλοδοξούμε σε μία ενωμένη Ευρώπη που οι πολίτες της θα έχουν κοινά. Μία ρεαλιστική Ευρώπη, μία αποκεντρωμένη Ευρώπη, μία πλουραλιστική Ευρώπη, μία Ευρώπη της ισότητας, μία Ευρώπη που θα σέβεται την πολιτισμική διαφορετικότητα, μία κοινωνική Ευρώπη που θα υπερασπίζεται όχι μόνο την ελληνική ασφάλεια αλλά και τα βασικά αγαθά που θα απολαμβάνει ο κάθε πολίτης μία Ευρώπη που θα αφήνει στη γη τα ορυκτά καύσιμα».

Μετά την ομιλία του κ. Βαρουφάκη, στο βήμα ανέβηκε «η ηγέτιδα, η ακτιβίστρια», όπως την χαρακτήρισε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, η συμπρόεδρος του Die Linke, Κάτια Κίπινγκ.

«Βρισκόμαστε μεταξύ μίας μεταβατικής περιόδου που έχει να κάνει με το κακό παρελθόν και την απογοήτευση. Εγώ πιστεύω ότι θέλουμε περισσότερη κι όχι λιγότερη Ευρώπη. Θέλουμε να έχουμε μία τομή με τον νεοφιλελευθερισμό, μία κοινωνική Ευρώπη για όλους. Άρα χρειαζόμαστε ένα plan C. Ένα κομμάτι θα μπορούσε να είναι μία κοινωνική Ένωση ως μία διαφορετική έκφραση της ιδέας της δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε μια νέα κατανόηση. Η δημοκρατία πρέπει να επανέλθει στα χέρια των πολιτών και να την αφαιρέσουμε από τα χέρια των τεχνοκρατών. Αυτοί που πλήττονται από τις αποφάσεις πρέπει να τις λαμβάνουν», δήλωσε η κυρία Κίπινγκ.

Η επικεφαλής του Die Linke συνεχίζοντας, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος που θα σχετίζεται με τις εναλλακτικές απέναντι στη λιτότητα.

«Θέλουμε δημοκρατία ή λιτότητα. Ίσως να οδηγηθούμε σε ήττα, αλλά τότε θα δούμε τι θα έχουμε επιτύχει. Είτε θα οδηγηθούμε στο καβούκι των εθνικών δημοκρατιών, είτε θα οδηγηθούμε σε μία διεθνή πλατφόρμα. Είτε αδιέξοδο, είτε νέο ξεκίνημα για μία νέα Ευρώπη», πρόσθεσε η κ. Κίπινγκ.

«Όταν οι απαισιόδοξοι μας λένε ότι τα προοδευτικά κινήματα δεν διαρκούν πολύ τότε μπορούμε να τους δώσουμε μία απλή απάντηση: Άντα Κολάου. Οι προσπάθειές της έγιναν ο εφιάλτης των τραπεζών», είπε πριν προβληθεί το βίντεο της δημάρχου της Βαρκελώνης.

«Ντρεπόμαστε όταν βλέπουμε εκατοντάδες παιδιών και ανθρώπων να πνίγονται. Ντρεπόμαστε όταν βλέπουμε την επίθεση στους Έλληνες και την εξάντληση του κράτους προνοίας στην Ελλάδα με εντολή Βρυξελλών. Το μέλλον είναι στα χέρια μας. Έτσι αξίζει η Ευρώπη αν επανέλθει στα χέρια των πολιτών της», είπε η Κολάου.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Μιγκέλ Κρέσπο Ουρμπάν από τους Podemos, λέγοντας πως από το θέατρο της Ρόζας Λούξεμπουργκ αποστέλλεται και ένα μήνυμα στην Ισπανία.

«Πριν λίγο καιρό οι άνθρωποι έλεγαν ότι όταν τα κοινοβούλια γίνονταν θέατρα, τότε θα έπρεπε να κάνουμε θέατρα τα κοινοβούλια και αυτό κάνουμε εδώ. Εδώ κάνουμε μία εκκλησία του δήμου. Εχθές η Μέρκελ ήταν στην Τουρκία προσπαθώντας σαν εξαγοράσει την τουρκική κυβέρνηση για να ασκήσει συνοριακό έλεγχο για να σταματήσει τη προσφυγική ροή. Αν αυτό δεν πάει καλά με την Τουρκία, το ίδιο θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ. Είδα πώς η κυβέρνηση του Βερολίνου φέρεται απάνθρωπα στους πρόσφυγες. Εδώ έχουμε δύο Ευρώπες, δύο μορφές Ευρώπης. Κυνική, των θεσμών που δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα  και ενωμένη, αυτή της αλληλεγγύης», είπε ο Ισπανός πολιτικός σε έντονο ύφος που θύμιζε την προεκλογική καμπάνια των Podemos.

Όσο για την Ελλάδα, το στέλεχος του ισπανικού κόμματος είπε ότι πραγματοποιείται τον τελευταίο χρόνο ένα πραξικόπημα, για το οποίο δε χρειάζονται όπλα ή τανκς.

Μετά την ολοκλήρωση της «εκρηκτικής» ομιλίας του Ισπανού Ουρμπάν, τον λόγο πήρε και πάλι ο κ. Βαρουφάκης λέγοντας: «Όταν ήμουν στο υπουργείο και διαπραγματευόμουν, ένα στέλεχος της Τρόικας παραδέχθηκε σε μία στιγμή ειλικρίνειας και επαγγελματισμού ότι η δική μας Άνοιξη, η Άνοιξη της Αθήνας (σ.σ. παραπέμπει στις λαϊκές εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης) θα πρέπει να καταστραφεί και δε θα πρέπει να μεταλαμπαδευθεί στην Ισπανία».

Λίγα λεπτά αργότερα, φώναξε: «Go Bernie, go», σχετικά με τον υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Μπέρνι Σάντερς.

Το κοινό, όμως ενθουσίασε η παρουσία, έστω και αν μέσω βιντεο-προβολής του Αυστραλού ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι εδώ. Ακούω για το οικοδόμημα, αυτό το όνειρο και είμαι μέρος αυτής της προσέγγισης. Η Ευρώπη είναι ένα αμάλγαμα, μία ένωση κρατών είναι το μεγαλύτερο γκρουπ στον κόσμο και έχουμε ένα μεγάλο ΑΕΠ», δήλωσε ο Ασάνζ.

Για την Ευρώπη και τη δόμησή της, είπε: «Υπήρχε ένα όραμα για αυτό που θα μπορούσε να είναι η Ευρώπη και αυτό το όνειρο το έχει χάσει η Ευρώπη, αυτή η απώλεια του ονείρου παράγει τον κατακερματισμό και την αδυναμία που βλέπουμε στις ημέρες. Βλέπουμε να υπάρχουν κράτη που συμβιβάζουν τα συμφέροντα του λαού με την εμπλοκή τους στη Β. Αφρική, βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν κατασκοπευτική δράση ενάντια στο Η. Βασίλειο και τη Σουηδία, βλέπουμε ότι υπάρχει αλλοίωση του κράτους δικαίου και το βιώνω προσωπικά. Η κατάρρευση του ευρωπαϊκού ονείρου δεν πρέπει να επιτραπεί. Εγώ θα παλέψω. Διαφορετικά έρχεται χειμώνας, έρχεται πόλεμος στην Ευρώπη. Θα πρέπει να αδράξουμε τη ημέρα. Διαφορετικά θα βιώσουμε εφιαλτικές νύχτες. Να δημιουργήσουμε ένα όραμα για μία νέα Ευρώπη για να μη φτάσουμε στη διάλυσή της».

Μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης του Αυστραλού ακτιβιστή, ο κ. Βαρουφάκης, φώναξε: «Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ, ελευθερία στον Ασάνζ και αμνηστία στον Έντουαρντ Σνόουντεν».

Έπειτα από την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και απαντώντας σε ερώτηση από το κοινό σχετικά με την επιβολή των capital controls στην Ελλάδα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απέτυχα, δεν είμαι πια υπουργός Οικονομικών. Και η κυβέρνησή μας συνθηκολόγησε, παραδόθηκε σε ένα πρόγραμμα το οποίο ήταν σχεδιασμένο να αποτύχει και στο οποίο δεν πιστεύει κανείς – ούτε ο Δρ Σόιμπλε ούτε το ΔΝΤ ούτε ο κ. Ντράγκι ούτε ο κ. Τσίπρας, κανείς. Ήξερα ότι τα capital controls ήταν εργαλείο των θεσμών για να επιβάλουν τη θέλησή τους στις κυβερνήσεις. Ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup όταν με επισκέφθηκε μου είπε ότι είτε θα αποδεχόμουν την ήδη υπάρχουσα οικονομική πολιτική, το πρόγραμμα ως είχε, είτε θα «σας κλείσουμε τις τράπεζες». Το 1967 ανέτρεψαν τη δημοκρατία με τανκς, τον Ιούλιο του περασμένου έτους το έκαναν με τις τράπεζες».

Υπενθυμίζεται πως στην ανακοίνωση του θεάτρου για την παρουσίαση του κινήματος DiEM25, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται ως «ροκ σταρ της Οικονομίας», ενώ επισημαίνεται πως οι καλεσμένοι «που έρχονται από ολόκληρη την ήπειρο, είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουν ένα κίνημα που δεν γνωρίζει από όρια και είναι ελεύθερο από οργανωμένα συμφέροντα».

Την ίδια στιγμή, διευκρινίζεται ότι το κίνημα δεν έχει χρηματοδότες, ούτε σπόνσορες, ούτε δεσμεύσεις, επομένως το εισιτήριο των 12 ευρώ για την παρακολούθηση της ομιλίας του κ. Βαρουφάκη ερμηνεύεται ως μία μικρή συνεισφορά στο ξεκίνημα του DiEM25.

protothema.gr