15.12.2019    21:07

Βρετανία: Απαράδεκτη η «σύλληψη» δύο πλοίων από το Ιράν

Το Λονδίνο καταδίκασε την απαράδεκτη σύλληψη δύο πλοίων – ενός υπό βρετανική σημαία και ενός άλλου υπό λιβεριανή σημαία – από τις ιρανικές δυνάμεις στα Στενά του Ορμούζ, καλώντας για τη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο.

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος από τη σύλληψη δύο πλοίων από τις ιρανικές αρχές στα Στενά του Ορμούζ», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Θα συμμετάσχω σε λίγο σε μια σύσκεψη εθνικής ασφάλειας (COBR) για την επανεξέταση όσων γνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ταχέως την απελευθέρωση των δύο πλοίων – ενός υπό βρετανική σημαία και ενός υπό λιβεριανή σημαία», τόνισε ο Χαντ.

«Αυτές οι συλλήψεις είναι απαράδεκτες. Είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και πως όλα τα πλοία μπορούν να πλέουν με ασφάλεια και ελεύθερα στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Το χρονικό

Ξένο δεξαμενόπλοιο, με 12μελές πλήρωμα, κατάσχεσε το Ιράν, με την κατηγορία ότι μετέφερε λαθραίο πετρέλαιο στον Κόλπο, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης, πρόκειται για το ίδιο πλοίο το οποίο ρυμούλκησαν πλοία του ιρανικού πολεμικού ναυτικού, την Κυριακή, αφότου εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

«Ξένο δεξαμενόπλοιο που μετέφερε έναν τόνο λαθραίου πετρελαίου συνελήφθη την Κυριακή στο νησί Λαρκ στον Περσικό Κόλπο», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης φορτίων πετρελαίου, το δεξαμενόπλοιο Riah με σημαία Παναμά, το οποίο πραγματοποιεί δρομολόγια στο Στενό του Χορμούζ για να ανεφοδιάζει άλλα πλοία, είχε εισέλθει στα ιρανικά χωρικά ύδατα στις 14 Ιουλίου. Έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν.

Η ένταση στο Στενό του Χορμούζ, από το οποίο διέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου, έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι ευθύνεται για μια σειρά συμβάντων και επιθέσεων στην περιοχή.

Το Ιράν από την πλευρά του έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην κατάσχεση πλοίου του από μέλη του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «πειρατεία». Το Γιβραλτάρ και οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το τάνκερ επρόκειτο να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της εμπόλεμης χώρας.