24.02.2019    08:06

Βρετανική έρευνα για τη δολοφονία του Λιτβινιένκο αποκαλύπτει πιθανή εμπλοκή του Πούτιν

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της βρετανικής δικαστικής έρευνας για την υπόθεση της δολοφονίας του πρώην πράκτορα της KGB,Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «πιθανότατα» ενέκρινε την επιχείρηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του Λιτβινιένκο, ο οποίος πέθανε σε νοσοκομείο του Λονδίνου το Νοέμβριο του 2006.

Ο Λιτβινιένκο, 43 ετών, επικριτής του Πούτιν, είχε εγκαταλείψει τη Ρωσία έξι χρόνια πριν από τη δολοφονία του. Πέθανε πίνοντας πράσινο τσάι στο οποίο είχε προστεθεί ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο, το πολώνιο-210, στο ξενοδοχείο Millenium, στο κέντρο του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Βρετανικής έρευνας όπως προκύπτουν από την έκθεση του ανώτατου δικαστή σερ Ρόμπερτ Οουεν, υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» οι δύο πρώην πράκτορες, Αντρέι Λουγκοβόι (σήμερα βουλευτής εθνικιστικού κόμματος) καιΝτμίτρι Κοβτούν (σήμερα επιχειρηματίας), οι οποίοι φέρεται, σύμφωνα με την έκθεση του Όουεν, να ευθύνονται για τη δολοφονία του Λιτβινιένκο, να ενεργούσαν για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, του FSB.

«Η επιχείρηση του FSB πιθανότατα εγκρίθηκε από τον κ. Πατρούτσεφ (πρώην αρχηγό του FSB) και επίσης από τον πρόεδρο Πούτιν», αναφέρει στα συμεράσματα της έρευνας ο σερ Ρόμπερτ Οουεν. «Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούν έβαλαν το πολώνιο-210 στην τσαγιέρα την 1η Νοεμβρίου 2006. Είμαι βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον κ. Λιτβινιένκο…»Είμαι βέβαιος ότι οι δύο άνδρες είχαν κάνει και προηγούμενη απόπειρα δηλητηρίασης κατά του κ. Λιτβινιένκο, επίσης χρησιμοποιώντας πολώνιο-210 κατά τη διάρκεια συνάντησης στην έδρα της εταιρείας (διαχείρισης, ασφάλειας και ανάλυσης κινδύνου) Erinys στις 16 Οκτωβρίου 2006″…»Είμαι επίσης βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούν γνώριζαν ότι έκαναν χρήση ενός θανατηφόρου δηλητηρίου … «Δεν πιστεύω, αντίθετα, ότι γνώριζαν ακριβώς ποιον τύπο χημικής ουσίας χρησιμοποιούσαν»…»Το γεγονός ότι ο Α. Λιτβινιένκο δηλητηριάσθηκε με πολώνιο-210 που είχε παραχθεί σε πυρηνικό αντιδραστήρα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι κ. κ. Λουγκοβόι και Κοβοτούν ενεργούσαν για λογαριασμό ενός κράτους παρά μίας εγκληματικής οργάνωσης».

Ο Βρετανός δικαστής προσθέτει ότι το πολώνιο-210 «θα μπορούσε» να έχει προέλθει από το πυρηνικό εργοστάσιο Avangard, κοντά στο Νόζνι-Νοβγκορόντ, στο κέντρο της ευρωπαϊκής Ρωσίας. «Τα στοιχεία που παρουσιάζω αποδεικνύουν καθαρά την ευθύνη του ρωσικού κράτους στον θάνατο του κ. Λιτβινιένκο», αναφέρεται στην Βρετανική έκθεση. Από τη μεριά του, το Κρεμλίνοέχει διαψεύσει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

Μετά τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έρευνας για τον θάνατο του Λιτβινιένκο, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή στο Λονδίνο. Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε: Τα συμπεράσματα του δικαστή σύμφωνα με τα οποία «η δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντρ Λιτβινιένκο εγκρίθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του ρωσικού κράτους είναι εξαιρετικά δυσάρεστα». «Αυτός δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς, ακόμη λιγότερο για μία χώρα που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», σχολίασε ο εκπρόσωπος.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε επίσης τη βαθιά αναστάτωση της βρετανικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι το ρωσικό κράτος είναι πιθανόν αναμεμειγμένο στην δολοφονία του Λιτβινιένκο. Η ίδια υπενθύμισε ότι τα εντάλματα σύλληψης κατά των δύο κυρίων υπόπτων βρίσκονται σε ισχύ και ανακοίνωσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των δύο πρώην ρώσων πρακτόρων, ύποπτων ως εκτελεστών του πρώην πράκτορα της KGB.