20.01.2019    14:05

Β. Κορέα: Απογοητευτικές οι τελευταίες συνομιλίες με ΗΠΑ

Κατηγορίες κατά της Ουάσιγκτον πως επιχειρεί μονομερώς να την υποχρεώσει σε αποπυρηνικοποίηση εκτόξευσε η Πιονγιάνγκ, χαρακτηρίζοντας απογοητευτικές και πολύ ανησυχητικές τις τελευταίες συνομιλίες των δύο χωρών, παρά το γεγονός πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο -ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα- έκανε λόγο για εξαιρετική πρόοδο.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας, τον οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο της χώρας KCNA, η αμερικανική στάση έχει οδηγήσει σε μια «επικίνδυνη φάση» που μπορεί να διαταράξει τη βούληση της Πιονγιάνγκ για αποπυρηνικοποίηση.

Με την αποχώρησή του από τη Βόρεια Κορέα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε για πρόοδο σε όλα σχεδόν τα κυριότερα ζητήματα, αν και όπως διευκρίνισε, πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά.

Ομάδες εργασίας για την αποπυρηνικοποίηση συγκρότησαν ΗΠΑ – Β. Κορέα

Νωρίτερα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο χώρες συγκρότησαν ομάδες εργασίας για «ζητήματα πρακτικών λεπτομερειών».

Κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι συνομιλίες του κ. Πομπέο με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους περιλάμβαναν τον επαναπατρισμό λειψάνων Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Κορέας, καθώς και ζητήματα αποπυρηνικοποίησης.