19.01.2018    01:53

Γάλλος τεχνοκράτης επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

Στην τελική ευθεία δείχνει να εισέρχεται το ζήτημα της δημιουργίας του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων, υπό την ομπρέλα του οποίου θα περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου προς αξιοποίηση, όπως προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο.

Jacques Le PapeΟι πληροφορίες αναφέρουν πως για τη θέση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερ-ταμείου προαλείφεται ο Ζακ Λε Παπ, Γάλλος τεχνοκράτης με πολυετή θητεία στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας του. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο Λε Παπ διατέλεσε επί μια τετραετία στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ όταν κατείχε τη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών τον Μάιο του 2015, το Εποπτικό Συμβούλιο εποπτεύει τη λειτουργία της «Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας», της νέας εταιρείας με διάρκεια ζωής 99 χρόνια που θα δημιουργηθεί για τη σύσταση του υπερ-ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Την διοίκηση την ασκεί το Διοικητικό Συμβούλιο (Supervisory Board) που θα αποτελείται από πέντε μέλη. Η ελληνική πλευρά θα διορίζει τα τρία και η Κομισιόν μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τα άλλα δύο, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου. Αντίστοιχα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας και συμμετέχει στην επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου του υπερ-ταμείου. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν πλειοψηφίας τεσσάρων μελών.

Υπενθυμίζεται πως στο υπερ-ταμείο θα λειτουργήσει με τη μορφή μιας εταιρείας συμμετοχών, υπό την οποία θα περάσουν το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) καθώς και η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) στην οποία και θα περιέλθουν οι συμμετοχές κρατικών επιχειρήσεων.