21.07.2019    23:26

Γέμισαν με τα επικίνδυνα λεοντόψαρα οι θάλασσες της Κύπρου

Ολοένα και αυξάνονται τα λεοντόψαρα στις θάλασσες της Κύπρου. Όπως αναφέρει το sigmalive.com, επικαλούμενο αρμόδιες πηγές, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα λεοντόψαρα «προτιμούν» τις θάλασσες του νησιού, ερχόμενα από την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο λόγος, είναι γιατί πρόκειται για θερμόφιλα ψάρια, που προτιμούν δηλαδή θερμότερα νερά και κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους από την Άνοιξη εξαιτίας και της ανόδου της θερμοκρασίας.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Relionmed-Life, Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τη μελέτη των λεοντόψαρων, ανέφερε ότι η παρουσία των λεοντόψαρων έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη σε ναυάγια στον Πρωταρά.

Ο Δημήτρης Κλείτου τόνισε ότι από το 2013 ολοένα και αυξάνονται και εντοπίζονται συνήθως σε ναυάγια και υφάλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αγκάθια του λεοντόψαρου είναι δηλητηριώδη για όποιον τρυπηθεί από αυτά ή έρθει σε επαφή με το δέρμα του, καθώς περιέχουν ισχυρή τοξίνη.

Συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει για αρκετές μέρες έντονο πόνο, πονοκέφαλο, εμετό, δύσπνοια, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, διάρροια, και ίσως αλλεργικό σοκ με σοβαρές επιπλοκές.

Το Pterois miles, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, θεωρείται παράλληλα μείζων οικολογική απειλή. Το σαρκοφάγο και άκρως επιθετικό ψάρι μπορεί δυνητικά να ανατρέψει την ισορροπία των οικοσυστημάτων.