21.01.2019    00:25

Γεροβασίλη: Δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος από τη διαπραγμάτευση

«Η κυβέρνηση δεν φοβάται το πολιτικό κόστος», διεμήνυσε η Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημείωσε:

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατόν για το συμφέρον των Ελλήνων και της χώρας και αυτό θα κάνουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, υπερασπιζόμενοι όλα αυτά που θεωρούμε ότι χωρίς αυτά δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα από τα αδιέξοδα. Αυτό είναι καθήκον μας, αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτή η γραμμή πρέπει να στηριχθεί και ευρύτερα, παραπέρα από την κυβέρνηση και εννοώ και την πλευρά της αντιπολίτευσης. Εάν είχαμε πει εξαρχής ναι σε όλα και στις παράλογες απαιτήσεις και των πιο ακραίων σε αυτή τη συζήτηση η αξιολόγηση αυτή θα είχε κλείσει. Αλλά αυτό δεν λέγεται φόβος για το πολιτικό κόστος, λέγεται αγωνία και προσπάθεια για τα συμφέροντα της χώρας».

Ερωτηθείσα για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα και πότε θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση η κ. Γεροβασίλη απάντησε «σήμερα είναι προγραμματισμένο να είναι η τελευταία συνάντηση. Νομίζω ότι το βράδυ θα έχουμε και μία καθαρή εικόνα στο εάν φεύγουν και εάν φύγουν, πότε ξαναγυρνάνε. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία πρόοδος στις συζητήσεις, ωστόσο δεν υπάρχει και η απόλυτη σύγκλιση, ακόμα τουλάχιστον».

Σχετικά με τη στάση που τηρούν οι Ευρωπαίοι απέναντι σε αυτά που ζητά η Ντέλια Βελκουλέσκου η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημείωσε ότι «μέχρι να φτάσει κάποιος στο τελικό αποτέλεσμα κρατά τη δική του διαπραγματευτική στάση. Ενδεχομένως οι Ευρωπαίοι να είναι λίγο πιο ουδέτεροι από ότι ίσως μία προηγούμενη φορά, όμως δεν έχουν φτάσει και στο τέλος αυτής της συζήτησης».

Στο ερώτημα εάν ελπίζει σήμερα να γεφυρωθούν οι διαφορές για τα αντίμετρα που προτείνει η κυβέρνηση απάντησε ότι «περιμένουμε να υπάρξει πρόοδος και σήμερα. Εάν τα είχαμε δεχτεί θα είχε κλείσει με οποιοδήποτε τρόπο και η διαπραγμάτευση. Προφανώς δεν δεχόμαστε ακραίες θέσεις και η συζήτηση για το ότι θα υπάρξουν μέτρα και αντίμετρα δεν ήταν κάποια συζήτηση που την κάναμε μόνοι μας. Την κάναμε και με το ΔΝΤ και με τους Ευρωπαίους μαζί και η απόφαση ήταν αυτή. Αυτά τα μέτρα και αντίμετρα χθες συζητήθηκαν σε πολύ μεγάλο βάθος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατέληξαν… Η μάχη συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Όλοι ξέρουμε ότι το ΔΝΤ προσέρχεται κάθε φορά με ακραίες θέσεις».

«Φυσικά δεν θα υπερασπιστώ ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Ωστόσο θα πρέπει να συναξιολογήσουμε ότι εάν έκλεινε γρήγορα η αξιολόγηση, με ποιους όρους θα έκλεινε και εάν αυτοί θα ήταν καταστροφικότεροι. Οι απόψεις του ΔΝΤ πάντα λάθος ήταν και απεδείχθη, παρόλο που η αυτοκριτική του έχει γίνει από το ίδιο το ΔΝΤ, δεν βλέπουμε να αλλάζει την τακτική του και αυτό δεν ξέρω τι σημαίνει όσον αφορά τις προθέσεις του ΔΝΤ. Εάν θέλει δηλαδή να μείνει σε ένα πρόγραμμα το οποίο να έχει και ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά ή όχι. Δεν ξέρω τις πραγματικές του προθέσεις»