20.04.2018    10:02

Γεωργιάδης: H NΔ συμφωνεί και θα στηρίξει πλήρως την υποχρεωτική στράτευση στα 18

H NΔ συμφωνεί και θα στηρίξει πλήρως την – υποχρεωτική – στράτευση στα 18 – αν ο κ. Καμμένος φέρει σχετική ρύθμιση – τόνισε την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε μάλιστα, ότι και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας που ήταν παρών στη χθεσινή ενημέρωση του προέδρου της ΝΔ στο Πεντάγωνο, έδειξε να συμφωνεί με τη θέση του υπουργού Άμυνας, και του ΑΓΕΕΘΑ, για τη στράτευση, γνέφοντας καταφατικά. «Ήταν και ο Βίτσας εκεί, όχι μόνο δεν διαφώνησε, αλλά και φαίνεται ότι υπερθεμάτισε με το νεύμα της κεφαλής του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το απόγευμα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, και ότι δεν θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξει θέμα υποχρεωτικής στράτευσης στο εξωτερικό» πρόσθεσε, κατηγορώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι δεν γνωρίζει τις θέσεις του υπουργού Άμυνας και του ΑΓΕΕΘΑ.

«Υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης των μονάδων, δημογραφικό, πολλά παιδιά έχουν φύγει στο εξωτερικό… Σε μια πρώτη άποψη το μοντέλο του Ισραήλ είναι επιτυχημένο, προσωπική μου άποψη, αλλά έχουν απειλές σαφώς μεγαλύτερες, και τους θαυμάζω στο θέμα της άμυνας» τόνισε.

«Οι εποχές είναι δύσκολες, σε πολλά επίπεδα, χρειάζεται μοντέλο Κύπρου με υποχρεωτική στράτευση στα 18 περισσότερους ανθρώπους στις μονάδες, και με τον νέο να ξεμπερδεύει από νωρίς με τη θητεία του και να κοιτάξει τις σπουδές του… Ο στρατός έχει νέους ανθρώπους» σημείωσε.

Τι είπε ο Τζανακόπουλος

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για υποχρεωτική στράτευση στα 18», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας κοφτά πως «δεν θεωρώ αυτή τη στιγμή ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς υποχρεωτικής στράτευσης». Το σχόλιο ήρθε ως απάντηση σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε πως μετά τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης με τον πρόεδρο της Ν.Δ. «προέκυψε σύγκλιση για την υποχρεωτική στράτευση στα 18». Όπως διευκρίνιζαν επ αυτού πηγές του Μαξίμου, ο κ. Καμμένος μίλησε για κίνητρα που μπορούν να δοθούν σε περίπτωση εθελοντικής στράτευσης στα 18, ενώ σχολίασαν δηκτικά: «Ελπίζουμε ότι γίνεται κατανοητή η διαφορά μεταξύ εθελοντικής και υποχρεωτικής στράτευσης».

Να σημειωθεί ότι σε άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, την οποία εξέδωσαν πηγές του Υπουργείου μετά τη συνάντηση Καμμένου-Μητσοτάκη αναφερόταν ότι «ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων: Για τις προτάσεις του υπουργείου για στράτευση στα 18, με αρχικό στάδιο εκπαίδευσης τις βασικές μονάδες, για την αξιοποίηση της θητείας, ώστε να αποτελέσει επαγγελματικό εφόδιο για τους οπλίτες, όπως την εκπαίδευσή τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, την επαναφορά του διπλώματος οδήγησης για βαρέα οχήματα κλπ».

Δεν υπάρχει προσέγγιση της ΝΔ με τους ΑΝΕΛ και τους Καμμένους

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αποσαφήνισε ότι «δεν υπάρχει προσέγγιση της ΝΔ με τους ΑΝΕΛ και τους Καμμένους και ότι η ΝΔ είναι κατά του λαϊκισμού, τη στιγμή που ο Καμμένος κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι είναι ‘‘Πηλιογούσης’’ έκανε τη δήλωση ‘‘στα τέσσερα κλπ.’’». «Αν ζητήσει συγγνώμη από τον Σαμαρά, τους τότε υπουργούς, τους τότε βουλευτές και τους ψηφοφόρους της ΝΔ που εξύβριζε τότε τι να σας πω… Δεν πιστεύω ότι θα το κάνει» δήλωσε.

«Ο Ερντογάν έχει περάσει σε φάση πλήρους αναθεωρητισμού… Η Λωζάνη αφορά τα σύνορα όλων των χωρών της περιοχής, αυτό είναι επικίνδυνο» προειδοποίησε εξάλλου ο αντιπρόεδρος της ΝΔ για τις αναφορές του Τούρκου περί αναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Εφόσον ο κ. Τζανακόπουλος δεν γνωρίζει τι δηλώνει ο υπουργός Άμυνας δεν μεγάλη γνώση των όσων συμβαίνουν γύρω του, αλλά οφείλει να έχει γνώση του τι έχει πει ο Ερντογάν πρόσθεσε σκωπτικά. Όσον αφορά τη συνέντευξη του Αλβανού πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι «ο Ράμα με φαινομενική ευγένεια έθεσε πολύ σοβαρά ζητήματα» κάνοντας λόγο για τούρκικο και αλβανικό αναθεωρητισμό που φαίνεται ότι έχουν διασύνδεση μεταξύ τους. Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η οικονομική κρίση της τελευταίας εξαετίας και η δημογραφική κάμψη έχουν αποδυναμώσει την Ελλάδα.

Η ΝΔ, διευκρίνισε, στηρίζει τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στις προσπάθειες του για επίλυση του Κυπριακού. Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, επισήμανε ότι αν όλα πάνε για τον Τσίπρα η Ελλάδα θα καταφέρει να βρεθεί εκεί που ήταν το Μάιο του 2014, μιλώντας για τρία χαμένα χρόνια.