05.12.2019    19:01

Δανέλλης: Τσίπρας, Κοτζιάς, Ζάεφ και Ντιμιτρόφ γράφονται στην ιστορία – Αυτός είναι… ο νούμερο 151

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση για το Σκοπιανό, στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία και του κ. Τσίπρα.

Επισημαίνοντας αρχικά, ότι οι πολιτικές που έχουν ασκηθεί μέχρι στιγμή έκαναν μεγάλη ζημιά στη χώρα, χαρακτήρισε ως μοιραίο πρόσωπο τον Αντώνη Σαμαρά.

Δεν παρέλειψε μάλιστα, να ασκήσει κριτική και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας με νόημα ότι «σαν να παρακολουθούμε αρχαία τραγωδία, ο γιος υποτάσσεται στον φονιά του πατέρα του».

Υπεραμύνθηκε πάντως, του κόμματός του, ισχυριζόμενος ότι το Ποτάμι έχει σηκώσει περισσότερα βάρη από εκείνα που του αναλογούν.

«Η ιστορική επιτυχία πιστώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας με τον Ζάεφ, ο Κοτζιάς με τον Ντιμιτρόφ γράφονται στην ιστορία. Το Μακεδονικό δεν είναι απλώς ένα εθνικό θέμα, είναι ταυτοτικό θέμα για τα κόμματα» επεσήμανε επιπλέον, ο κ. Δανέλλης.

«Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ άλλαξε το Σύνταγμα της. Τώρα είναι η σειρά μας» κατέληξε.

Aυτός είναι ο… 151

Μιλώντας πρόσφατα στον ΣΚΑΙ, ο Σπύρος Δανέλλης είχε εξηγήσει το δίλημμα που αντιμετωπίζει και είχε κάνει λόγο για ψήφο συνείδησης. Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει:

«Η άποψη του Ποταμιού είναι ότι ψηφίζουμε την Συμφωνία, αλλά δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Η δική μου, προσωπική άποψη εδώ και μήνες, όταν εμφανίστηκε ως πιθανότητα να μην υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία για να φέρει την Συμφωνία προς κύρωση, είναι ότι συνεπές σε όσους θεωρούν ότι είναι εθνικά προς το συμφέρον μας να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, να στηρίξεις την κυβέρνηση, για να υπάρχει κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Είναι ανορθόδοξη αυτή η σκέψη, είναι όμως συνεπής με την συνείδηση. Δεν έχει προκύψει βεβαίως αυτή η ανάγκη, είναι όμως πιθανή. Μένει να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία», είπε ο βουλευτής.

«Δεν είπα ποτέ ότι θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχω. Είναι ανορθόδοξη η σκέψη μου, ξαναλέω, αλλά αν το μείζον είναι το εθνικό θέμα, η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε αναγκαστικά πιστεύω, πρέπει να στηρίξεις την ύπαρξη μιας κυβέρνησης που θα φέρει αυτή την συμφωνία και ούτως ή άλλως θα είναι βραχύβια», πρόσθεσε δηλώνοντας την πρόθεσή του να στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

«Δεν ξέρω τι θα κάνω, δεν έχει προκύψει αυτή τη στιγμή. Είναι δύσκολο και βαρύ το δίλημμα, αλλά σε αυτά τα δύσκολα σταυροδρόμια με την ιστορία πρέπει να ακούς την συνείδησή σου», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι το Ποτάμι έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να δώσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αν θεωρήσουμε ότι η Κ. Παπακώστα και τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ στηρίξουν τον Αλ. Τσίπρα τότε συγκεντρώνει 150 βουλευτές κι απομένει ένας. Θα είναι ο Σπύρος Δανέλλης ο καταλύτης.

Συνασπισμός, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και τώρα μάλλον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Δανέλλης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1955. Σπούδασε Αρχιτέκτων – Μηχανικός (1979) στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και από το 1986 εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας και μελετητής.

Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος και μέλος των Κεντρικών Επιτροπών των κομμάτων «Σοσιαλιστική Πορεία»(1976-1978), «Ελληνική Αριστερά» (Ε.ΑΡ. 1978-1988. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ενιαίου «Συνασπισμού της Αριστεράς» (1989) μέλος (1992-2000) της Κ.Ε. του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου». Από το 1996 έως το 2000 ήταν βουλευτής Ηρακλείου. Στη συνέχεια, διετέλεσε από το 2003 έως το 2009 δήμαρχος του Λιμένα Χερσονήσου Ηρακλείου.

Στις Ευρωεκλογές 2009 ήταν πρώτος επιλαχών στην εκλογική λίστα του ΠΑΣΟΚ και στις 8 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ευρωβουλευτής αντικαθιστώντας τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Διατήρησε το αξίωμα του ευρωβουλευτή μέχρι το 2014.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015 εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι. Είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος μαζί με τον Γιώργο Αμυρά.