26.08.2019    06:52

«Δημοσκόπηση» δίνει μόλις 4,6% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ! Ποιος είναι ο… δημοσκόπος

Η δημοσκόπηση προβάλλεται έντονα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. «Μεγάλη δημοσκόπηση του Documento: Κλείνει η ψαλίδα. 4,6% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ». Το αποτέλεσμα ξεχωρίζει γιατί καμιά άλλη εταιρεία δεν έχει δώσει ανάλογη εικόνα για τις προθέσεις του εκλογικού σώματος.

Όμως, και τα υπόλοιπα δεδομένα της έρευνας ξεχωρίζουν γιατί αντιφάσκουν με όσα έχουν δει τη δημοσιότητα από άλλες έρευνες.

Για παράδειγμα, η έρευνα αυτή φέρνει περίπου ισοδύναμους τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δίνει και το χαμηλότερο συγκριτικά ποσοστό απόρριψης της Συμφωνίας των Πρεσπών (μόλις 63,4% στο άθροισμα διαφωνώ και μάλλον διαφωνώ).

Όταν πας να κοιτάξεις την ταυτότητα της έρευνας, αρχίζεις και προβληματίζεσαι. Η μέθοδος είναι του «river sampling μέσω των social media και του διαδικτύου», ενώ διευκρινίζεται ότι δεν χρησιμοποιήθηκε στάθμιση. Το river sampling είναι μια τεχνική από τις έρευνες αγοράς, η εγκυρότητα ή αποτελεσματικότητα της οποίας αμφισβητείται, καθώς έγκειται στην απουσία στοχευμένης επιλογής του δείγματος αλλά απλώς στις τυχαίες απαντήσεις αυτών που θα δελεαστούν από ένα ποστ ή μια διαφήμιση και θα καταλήξουν να απαντούν σε ένα ερωτηματολόγιο. Το γεγονός ότι αυτό το δείγμα, που δεν ακολουθεί κανέναν κανόνα, ούτε καν σταθμίζεται κάνει ακόμη πιο αβέβαια τα αποτελέσματα.

Ποια είναι η εταιρεία Voxpop analysis

Στη συνέχεια πας να κοιτάξεις ποια είναι η εταιρεία. Η εταιρεία λέγεται Voxpop analysis και εάν αναζητήσεις τα εταιρικά της στοιχεία ανακαλύπτεις ότι είναι μια Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) με έδρα τον Πειραιά που προσφέρει υπηρεσίες ερευνών και δημοσκοπήσεων. Η εταιρεία, σε αντίθεση με όσα λέει η εφημερίδα δεν είναι μέλος της ESOMAR.

Κοιτάς έπειτα ποιος είναι ο βασικός «αναλυτής της εταιρείας» και εκεί βρίσκεις τον Γιάννη Σκλία και τα κομμάτα του πάζλ αρχίζουν και μπαίνουν στη θέση τους.

Ο 31χρονος Σκλίας ήταν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κορινθία στις εκλογές του 2015 όπως και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ όπου και δίδασκε ο σημερινός υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Δείτε… οικονομική ανάλυσή του στο facebook και τα σχόλια από κάτω αλλά και την άποψή του για το Σκοπιανό…

Μάλιστα η συνεργασία του Σκλία με τον Βερναρδάκη δεν ήταν μόνο κομματική αλλά και πολιτική αφού μπροστά στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 συνέγραψαν μαζί και συνυπέγραψαν μακροσκελές πολιτικό κείμενο παρέμβασης στην εσωκομματική συζήτηση.

Όλα αυτά μόνο τυχαία δεν είναι και θυμίζουν την υπόθεση με την εταιρεία Common View. Η συγκεκριμένη εταιρεία, άγνωστη μέχρι τότε, είχε γίνει πολύ γνωστή τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν είχε διατυπώσει και αυτή την εκτίμηση ότι η ψαλίδα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κλείνει και η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείτο με μόλις 3% καθώς και ότι οι εκλογές θα είναι θρίλερ.

Τότε είχε ξεσπάσει μεγάλος θόρυβος, επειδή μέσα στην ερευνητική ομάδα της Common View περιλαμβανόταν και ένας συνεργάτης του Χριστόφορου Βερναρδάκη που μάλιστα τον ακολούθησε από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο υπουργείο Επικρατείας.

Πειράματα φοιητητών

Τότε, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε μένα στα Παραπολιτικά 90,1 FM, ο Βερναρδάκης είχε παραδεχτεί ότι η CommonView είναι μια «εργαστήριο κοινωνικών ερευνών» χωρίς εμπορική δραστηριότητα, η οποία έχει φτιαχτεί από φοιτητές του, όπως και άλλες παρόμοιες ομάδες που έχουν φτιαχτεί σε πανεπιστήμια κι ινστιτούτα σε όλη την Ελλάδα και πειραματίζονται με διαφορετικές μεθόδους συλλογής δεδομένων και ανάλυσης. Επεσήμανε πως δεν τους έχει αναθέσει ποτέ κάποια έρευνα, ωστόσο χρησιμοποιεί συχνά το προϊόν της εργασίας τους, της ανάλυσης δεδομένων δηλαδή.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή συνεργάτη του, ο κ. Βερναρδάκης απάντησε πως ο ίδιος προέτρεψε τον αποσπασμένο στο υπουργείο συνεργάτη του, Στέλιο Τσιαφούλη, να βοηθήσει τους πρώην φοιτητές του, καθώς αυτοί δεν είχαν καμία εμπειρία στα πληροφοριακά συστήματα.

Για τον κ. Τσιαφούλη είπε πως είναι «τεχνοκράτης, πληροφορικάριος» και «δημόσιος υπάλληλος καριέρας», τον οποίο απέσπασε στο υπουργείο γιατί είναι εξαιρετικός επαγγελματίας και τον χρησιμοποίησε και στην κατασκευή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Υποθέτουμε ότι με κάποιο ανάλογο τρόπο θα απαντήσει και τώρα για τον κ. Σκλία, άλλο έναν «νέο επιστήμονα» που «πειραματίζεται με μεθόδους συλλογής δεδομένων και ανάλυσης».

Είναι εμφανές από τα παραπάνω ότι η συγκεκριμένη χρήση «νέων επιστημόνων» για την παραγωγή δημοσκοπήσεων αμφιβόλου αξιοπιστίας αλλά δυνατότητας επικοινωνιακής αξιοποίησης, συνεχίζεται στα υπόγεια του Μαξίμου.

Είτε με «ερευνητικές» ομάδες είτε με «μονοπρόσωπες ΙΚΕ» που στήνονται απλώς και μόνο για να φτιάξουν άλλη μια «έρευνα», η αξία χρήσης της οποίας δεν θα αφορά καθόλου την αποτύπωση πραγματικών τάσεων αλλά την παραγωγή πρωτοσέλιδων σε «φίλια ΜΜΕ» μπας και αναταχθεί το ηθικό του κομματικού ακροατηρίου.

πηγή: in.gr