15.10.2018    23:27

Διακήρυξη Ρώμης: Δεν θα εκβιαστούμε από ένα κράτος μέλος διαμηνύουν οι Βρυξέλλες

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε σήμερα ότι οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη διακήρυξη της Ρώμης ολοκληρώθηκαν παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα επιμένει στις αντιρρήσεις της και στην άποψη που δημόσια έχει εκφράσει για την ανάγκη ανάδειξης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.

«Οι διαπραγματεύσεις για το προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης έληξαν και το κείμενο οριστικοποιήθηκε από την ΕΕ των 27», είπε στο πρακτορείο Reuters πηγή της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «μόνο η Ελλάδα έχει μια γενική επιφύλαξη σχετικά με το κείμενο.»

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί το κείμενο της Ρώμης να διευκρινίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, οι ξεχωριστές συνομιλίες για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης που διεξάγονται τη στιγμή αυτή βρίσκουν επίσης εμπόδια στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το πρακτορείο σε άλλο σημείο της ανταπόκρισης του επισημαίνει ότι το ζήτημα μπορεί πλέον να επιλυθεί μόνο στο υψηλότερο επίπεδο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αλέξη Τσίπρα. Ταυτόχρονα όμως οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες αφήνουν να αννοηθεί ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να κερδίσει κάτι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μέσα από τις διαβουλεύσεις για τη διακήρυξη της Ρώμης.

Συγκεκριμένα το Reuters επικαλείται διπλωμάτη της ΕΕ ο οποίος είπε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Αθήνας να κερδίσει επιρροή στις διεθνείς συνομιλίες για το χρέος καθυστερώντας τη Διακήρυξη της Ρώμη, δεν πρόκειται να επιτύχει: «Δεν θα εκβιαστούμε από ένα κράτος μέλος που συνδέει ένα θέμα της ΕΕ με ένα εντελώς διαφορετικό».

Αμφιβολίες και από την Πολωνία

Tο Reuters στο τηλεγράφημα του σημείωσε επίσης και την απειλή της Πολωνίας ότι ενδέχεται να αρνηθεί να εγκρίνει τη δήλωση, παρόλο που διπλωμάτες υποβάθμισαν τη συγκεκριμένη απειλή.

Η Βαρσοβία αντιτίθεται στην «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», μια ιδέα που προωθείται μεταξύ άλλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Βρυξέλλες, ώστε να συμβάλει στη βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στη μετα-Brexit εποχή της ΕΕ.

«Εάν η Διακήρυξη δεν περιλαμβάνει τα θέματα που αποτελούν προτεραιότητες για την Πολωνία, τότε δεν θα τη δεχτούμε», δήλωσε η πρωθυπουργός της Πολωνίας Beata Szydlo.