19.12.2018    06:46

Διπλωματικός πόλεμος Ισραήλ – Τουρκίας για την αιματοχυσία στη Γάζα

Διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία, με αφορμή τα αιματηρά επεισόδια που διαδραματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ απέλασε σήμερα τον τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ο πρόξενος κλήθηκε και του ζητήθηκε να επιστρέψει στην Τουρκία «για διαβουλεύσεις, για κάποια χρονική περίοδο».

Η κίνηση αυτή του Ισραήλ έρχεται ως απάντηση στην απέλαση του ισραηλινού πρεσβευτή στην Άγκυρα. Χθες, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τους  νεκρούς Παλαιστίνιους.

Η αιματοχυσία στη Γάζα έχει προκαλέσει ανοιχτή προσωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ» και το κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει «παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του».

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του απάντησε πως ο τούρκος ηγέτης είναι «ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές της Χαμάς και συνεπώς αναμφίβολα γνωρίζει καλά την τρομοκρατία και την σφαγή». «Τον συμβουλεύω να μην κηρύττει περί ηθικής σε εμάς» τόνισε.