20.02.2019    08:28

Διώξεις σε τουλάχιστον 15-20 άτομα για την τραγωδία στο Μάτι

Με ορίζοντα το τέλος του μήνα οι εισαγγελικές αρχές «τρέχουν» την έρευνα για τους υπευθύνους της φονικής πυρκαγιάς, προκειμένου να είναι σε θέση να διαμορφώσουν σαφή εικόνα και να καλέσουν τους πρώτους υπόπτους για εξηγήσεις σχετικά με σειρά εγκληματικών παραλείψεων και πράξεων, οι οποίες συνέβαλαν τα μέγιστα στο τραγικό αποτέλεσμα της βιβλικής καταστροφής.

Τόσο από τις καταθέσεις των μαρτύρων όσο και από τα στοιχεία που έχουν ήδη διαβιβαστεί από την Πυροσβεστική για τις κρίσιμες συνομιλίες στελεχών του σώματος κατά την εκδήλωση και την επέκταση της πυρκαγιάς που κατέκαψε το Μάτι προκαλώντας εκατόμβη νεκρών, οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει το βαρύ έργο των ερευνών επιχειρούν να αξιολογήσουν τις ευθύνες συγκεκριμένων κρατικών παραγόντων από την Πυροσβεστική, την ΕΛ.ΑΣ., τους δήμους και την περιφέρεια και να καταλήξουν στον κατάλογο των πρώτων υπόπτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εισαγγελικών αρχών, οι πρώτοι υπεύθυνοι που θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη αναμένονται στο τέλος Αυγούστου και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προέρχονται από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας αλλά και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Διώξεις για ανθρωποκτονία κι εμπρησμό από αμέλεια εναντίον τουλάχιστον 15-20 ατόμων

Διώξεις για ανθρωποκτονία κι εμπρησμό από αμέλεια εναντίον τουλάχιστον 15-20 ατόμων (αξιωματικών Πυροσβεστικής, στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ) αναμένεται να υπάρξουν για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι.

Όπως αναφέρει το Βήμα και η καθημερινή, πλέον, το βασικό δεδομένο από αναφορές αξιωματούχων αλλά κι από σειρά εγγράφων είναι ότι το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής έχασε περίπου 30 λεπτά χρόνου , έχοντας την εκτίμηση ότι το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς την περιοχή Διώνη , που είναι σε αντίθετο σημείο από αυτή που κινήθηκε τελικώς η πυρκαγιά. Αυτά είναι ορισμένα από τα νέα στοιχεία και τις πληροφορίες για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την προσπάθεια κατανομής των ευθυνών, που παρουσιάζει «Το Βήμα»

Ο «σύνδεσμος» Αστυνομίας – Πυροσβεστικής 

Ζητούμενο ακόμη για τους δικαστικούς λειτουργούς ήταν οι επιλογές ενός αξιωματικού της ΕΛΑΣ που ήταν ο κύριος «σύνδεσμος» στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής. Ο αξιωματικός αυτός που υπηρετεί στην Τροχαία είχε τεθεί επί σειρά ετών σε διαθεσιμότητα , αφού είχε κατηγορηθεί για σοβαρή υπόθεση ξυλοδαρμού (με ομάδα άλλων αστυνομικών) ενός αλλοδαπού σε αστυνομικό τμήμα της Αττικής. Ωστόσο στην δίκη που είχε γίνει προ μερικών ετών, είχε απαλλαχθεί .

Στην θέση του «συνδέσμου» στην Πυροσβεστική είχε τοποθετηθεί τον περασμένο Μάιο, πιθανόν και με δική του επιθυμία. Όμως άλλα στελέχη της ΕΛΑΣ ανέφεραν ότι τα περιθώρια αντίδρασης των αρμόδιων αστυνομικών μέσα στην σύγχυση που επικρατούσε στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής ήταν μηδαμινά. Ο ίδιος , σε σχετική επικοινωνία μας την Παρασκευή το μεσημέρι, αρνήθηκε να πει οτιδήποτε.

Τέλος σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες η Πυροσβεστική Υπηρεσία φέρεται να διαθέτει φωτογραφία πυροφύλακα με την έναρξη της πυρκαγιάς στην Κινέττα που δεν αφήνει καμία περαιτέρω αμφιβολία για ενδεχόμενο εμπρησμού . Με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής να κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η αιτία ήταν σπινθήρας από τα καλώδια της ΔΕΗ που βρίσκονται ακριβώς στο σημείο της εστίας.

Ο μακάβριος κατάλογος με τα θύματα

Παράλληλα με τις έρευνες των εισαγγελέων, στις οποίες μετέχουν προσωπικά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και η αντεισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη, στα αστυνομικά τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης έχει φθάσει ο μακάβριος κατάλογος των θυμάτων της καταστροφής και ήδη αναζητούνται για να καταθέσουν ως μάρτυρες, τις επόμενες ημέρες, συγγενικά τους πρόσωπα και επιζώντες της πυρκαγιάς.

Καταθέσεις με εισαγγελική παραγγελία θα λάβει και το Λιμεναρχείο Ραφήνας και το υλικό αυτών των καταθέσεων θα διαβιβαστεί στις εισαγγελικές αρχές το συντομότερο δυνατόν.

Οι πρώτες μηνύσεις συγγενών των θυμάτων

Και ενώ η ποινική διαδικασία για απόδοση ευθυνών σε κρατικούς αξιωματούχους και αυτοδιοικητικούς παράγοντες ή σε όποιον άλλον προκύψει βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να κατατεθούν και οι πρώτες αγωγές συγγενών θυμάτων και επιζώντων της καταστροφής που θα ζητούν αρμοδίως αποζημιώσεις. Αλλωστε, η δικαστική διαδικασία σχετικά με την πλήρη εκκαθάριση των ευθυνών για τις εγκληματικές παραλείψεις θα κρατήσει πολύ καιρό.