12.12.2019    02:08

ΔΝΤ: Όρος για συμμετοχή στο πρόγραμμα η ελάφρυνση χρέους

Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους έθεσε εκ νέου το ΔΝΤ ως προϋποθέσεις, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα που έχει εγκρίνει για την Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup του Ιανουαρίου θα επιταχύνουν μεν τις τεχνικές διαδικασίες για την ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν επιτευχθεί οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος.

Πρόσθεσε, δε, ότι πριν λάβει την οριστική απόφασή του για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, το ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε πως οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος δεν έχουν αλλάξει και πως αυτές είναι η απαίτηση για μεταρρυθμίσεις και για ελάφρυνση του χρέους εκ μέρους των Ευρωπαίων.

Ο Μάρεϊ διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με όλες τις χώρες-μέλη του Ταμείου, συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται για μία διαδικασία «επιτήρησης».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Ντέκλαν Κοστέλο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει για μία δεκαετία τις μεταρρυθμίσεις, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου δεν θέλησε να κάνει υποθέσεις για το πώς θα εξελιχθεί η σχέση του ΔΝΤ με την Ελλάδα σε 10 χρόνια από σήμερα.

Ερωτηθείς για τις παραδοχές των σεναριών που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στο πλάισιο των επικείμενων τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, αρκέστηκε να αναφέρει ότι «η διαδικασία θα συμβάλλει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν ένα εξαιρετικά υψηλό απόθεμμα κόκκινων δανείων».