23.09.2019    13:04

Εκκενώθηκαν τα δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν μετά από εκρήξεις

Ένα περιστατικό στη Θάλασσα του Ομάν διερευνά σώμα του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, αφότου πετρελαιοφόρο έστειλε σήμα κινδύνου σε λιμάνι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αναφορές κάνουν λόγο για εκρήξεις σε δύο τάνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχου στο λιμάνι Φουτζέιρα των ΗΑΕ, έπιασε φωτιά στο τάνκερ «Front Altair».

Το δεξαμενόπλοιο που ανήκει στην νορβηγική εταιρεία Frontline επλήγη από τορπίλη ανοιχτά της ακτής της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γράφει σήμερα η ναυτιλιακή εφημερίδα «Tradewinds», επικαλούμενη εταιρικές πηγές που δεν κατονομάζει.

Το δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει πετρέλαιο από το Αμπού Ντάμπι, αναφέρει το Bloomberg.

Το βρετανικό ναυτικό προχώρησε σε έκτακτη προειδοποίηση στα πλοία του να κινούνται με εξαιρετική προσοχή στον Κόλπο του Ομάν και διευκρίνισε ότι ερευνά το περιστατικό.

Τέσσερις ναυτιλιακές και εμπορικές πηγές δήλωσαν επίσης ότι δύο δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν σήμερα έπειτα από περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν και ότι τα πληρώματά τους είναι ασφαλή. Πρόκειται αφενός για το δεξαμενόπλοιο «Front Altair» με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το «Kokuka Courageous» με σημαία Παναμά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Δεν είναι σαφές ακόμη τι προκάλεσε τη φωτιά.

Ενήμερος ο αμερικανικός Στόλος

Σε επικοινωνία του Reuters με αξιωματικό του 5ου στόλου  των αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού που έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν, επιβεβαιώθηκε  ότι τα δύο πλοία εξέπεμψαν σήματα κινδύνου στις 6.12 το πρωί το πρώτο και στις 7.00 το δεύτερο (τοπικές ώρες)

«Είμαστε ενήμεροι για την αναφερόμενη επίθεση στα δύο τάνκερ», ανέφερε ο Τζόσουα Φρέϋ γνωστοποιώντας επίσης ότι τα αμερικανικά πλοία συνδράμουν τα δύο τάνκερ.

Ενας ελαφρά τραυματίας

Από το περιστατικό έχει υποστεί ζημιές το ένα από τα δύο πλοία (Kokuka Courageous), όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρίας.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το 21μελές πλήρωμα εγκατέλειψε με βάρκα διάσωσης το πλοίο\

«Το Kokuka Courageous παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο να βυθιστεί. Το φορτίο του (μεθανόλη) είναι επίσης άθικτο», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Μαΐου είχαν δεχθεί επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ τέσσερα πλοία, δύο από την Σαουδική Αραβία, ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα από την Νορβηγία. Το επεισόδιο εκείνο είχε προκαλέσει σφοδρή ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις. Επίσημα το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία.

Μετά το συμβάν σημειώθηκε άνοδος 3% σε brent και αμερικανικό αργό.