24.02.2019    08:08

Εκτάκτως στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας – Όλο το παρασκήνιο

Στο Παρίσι μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου στις 7 το απόγευμα θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στον απόηχο της παύσης των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ανδρών θα τεθούν τα προσκόμματα στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πάντως, η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ολάντ είχε τοποθετηθεί για αύριο Πέμπτη αλλά επισπεύδεται μετά από αίτημα της γαλλικής πλευράς, διότι ο κ. Ολάντ θα απουσιάζει μετά το βράδυ σήμερα από τη γαλλική πρωτεύουσα.

Αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σούλτς, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε σηκώσει ήδη το τηλέφωνο και είχε μιλήσει με τον Ολάντ θέλοντας να δώσει πολιτική διάσταση στο θέμα και να ασκηθούν πιέσεις για να λειανθούν οι αιχμηρές γωνίες που έχουν απομείνει στη συμφωνία. Άλλες πηγές σημείωναν πως έγινε προσπάθεια να υπάρξει επικοινωνία και με τη Μέρκελ, κάτι που δεν κατέστη δυνατό μέχρι και χθες το απόγευμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως το πακέτο μέτρων που θα κλειδώσει την αξιολόγηση είναι βαρύ και θα προκαλέσει σοβαρούς ενδοκυβερνητικούς κραδασμούς αν δεν συνοδεύεται με μία σαφή υποσχετική δήλωση για τη διευθέτηση του χρέους με τις αποφάσεις να λαμβάνονται εντός του 2016.
Αυτό είναι και ένα από τα θέματα που θα θέσει ο πρωθυπουργός στους συνομιλητές του σε Παρίσι, Στρασβούργο αλλά και στις Βρυξέλλες.
Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την απόφαση να πιέσει για μια καλύτερη συμφωνία καθώς γνωρίζει πως αν κάνει πίσω στα αιτήματα του ΔΝΤ αλλά και σε κάποια πράγματα στα οποία φαίνεται πως επιμένουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως κάποια από τα δημοσιονομικά μέτρα, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων κ.ά., η πολιτική του φθορά ακόμη και αν καταφέρει να τα ψηφίσει, θα είναι δεδομένη και σύντομη.
Ως εκ τούτου παίρνει το ρίσκο να εκμεταλλευτεί τον πολιτικό χρόνο με την Ευρώπη να πιέζεται από το προσφυγικό αλλά και το Brexit.

Αναλήθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την Παρασκευή

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ αναβλήθηκε για το πρωί της Παρασκευής

Η συζήτηση θα διεξαχθεί επί της προτάσεως του πρωθυπουργού και προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα και των βουλευτών του κόμματός του, καθώς και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου και των βουλευτών του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς επίσης και των ιδιοκτητριών εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.