22.03.2019    21:09

Ελεύθερος ο Άκης Τσοχατζόπουλος μετά την απολογία του

Αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά την απολογία του σήμερα Τετάρτη στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς.

Ο πρώην υπουργός απολογήθηκε για μια ακόμη μίζα ύψους 773.989,20 ελβετικών φράγκων.

Λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκιση του, ο καταδικασμένος σε κάθειρξης 19 ετών, για τις «παράνομες αμοιβές» που φέρεται να έλαβε από την προμήθεια των TORM1 και των υποβρυχίων, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για ακόμη ένα ποσό που αφορά ασφαλιστήριο ζωής και εντοπίστηκε σε ελβετική τράπεζα και θεωρείται μέρος των χρημάτων που ο πρώην υπουργός απέκτησε από δωροδοκίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Μαζί του κλήθηκαν σε εξηγήσεις η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη και ο εξάδελφος του -και άλλοτε στενός συνεργάτης του- Νίκος Ζήγρας.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας μετά την απολογία του πρώην υπουργού αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ενώ του επέβαλαν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άκης Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε ότι έχει σχέση με το εν λόγω συμβόλαιο, αυτό είναι στο όνομα του κ. Ζήγρα και ότι ο ίδιος δεν συνδέεται με αυτό.

Ο Νίκος Ζήγρας κατ’ επανάληψη έχει ισχυριστεί πως το επίμαχο συμβόλαιο καταρτίστηκε από τον ίδιο τον πρώην υπουργό, ο οποίος, ωστόσο, είχε δηλώσει τα στοιχεία διαβατηρίου του εξαδέλφου του, και ότι τις ετήσιες αποδόσεις από την εν λόγω σύμβαση τις εισέπραττε η κ. Σταμάτη, που εμφανιζόταν ως σύζυγος Νικόλαου Ζήγρα.

Το υπό διερεύνηση συμβόλαιο καταρτίστηκε το 1998, ενόσω ο πρώην υπουργός και η νυν σύζυγός του συζούσαν, με κατάθεση στην ελβετική UBS ποσού 500.000 ευρώ, που συνδέεται με υπεράκτια εταιρεία, μέσω της οποίας διακινήθηκαν «μαύρα χρήματα» από συμβάσεις προμήθειας οπλικών συστημάτων.

Η Βίκυ Σταμάτη θα απολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.