18.07.2019    00:36

Εντυπωσιακές «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στην Αρχαία Μεσσήνη από τους μαθητές του Πειραματικού Σχολείου στο Κολωνάκι

Μια εντυπωσιακή παράσταση στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης έδωσαν οι μικροί μαθητές και μαθήτριες Ε΄και ΣΤ΄ Τάξης του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ), στο Κολωνάκι.

Τα παιδιά του θεατρικού ομίλου, κάτω από τις οδηγίες των εκπαιδευτικών Ράνιας Τσαμτσούρη και Βάσως Τερζή, υπηρέτησαν άξια την τέχνη του θεάτρου με το έργο «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, δέθηκαν μεταξύ τους, συνεργάστηκαν, διασκέδασαν και έμαθαν.  Ανέλαβαν πρωτοβουλίες, αυτενέργησαν, ξεδίπλωσαν τα ταλέντα τους και «πέταξαν» με τους Όρνιθες μέχρι τον επιβλητικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ζώντας μια μοναδική εμπειρία ανεβάζοντας Αριστοφάνη στο φυσικό του περιβάλλον.

Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη αντιπροσωπεύουν την ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει, να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο, να έρθει σε επαφή με την αληθινή του επιθυμία.

Το έργο αφηγείται την ιστορία δύο φίλων, του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, που εγκαταλείπουν την πόλη τους, την Αθήνα, για να αναζητήσουν μια νέα πολιτεία «μαλακιά, μάλλινη, μελένια» χωρίς σκοτούρες και βάσανα. Και τη βρίσκουν στη χώρα των πουλιών, που την ονομάζουν «Νεφελοκοκκυγία».

Τα πουλιά δέχονται τους δύο ξένους, τους δίνουν φτερά και όλοι μαζί ρίχνονται με ενθουσιασμό στην ανοικοδόμηση ενός τείχους στους αιθέρες, που αποκόπτει την επικοινωνία ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους. Πολλοί όμως καιροσκόποι θα βρεθούν για να εκμεταλλευτούν τη νέα χώρα. Θα καταφέρουν άραγε να ξεγελάσουν τα πουλιά;

Ο θεατρικός Όμιλος του ΠΣΠΑ μετά την Αρχαία Μεσσήνη ανεβαίνει στο αρχαίο θέατρο του Δίου στην Πιερία.

Δείτε τις εικόνες από την Αρχαία Μεσσήνη: