21.09.2018    02:15

Εξελέγη βουλευτής και ο …οδηγός του Ερντογάν!

Έπειτα από περισσότερα από 20 χρόνια στην υπηρεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αχμέτ Χαμντί Τσαμλί, ο «εθελοντής», σύμφωνα με τον ίδιο, οδηγός του προέδρου της Τουρκίας εκλέχτηκε βουλευτής στην τουρκική εθνοσυνέλευση κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στις οποίες θριάμβευσε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ραντικάλ», ο σοφέρ του ιδρυτή του AKP έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για βουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου, κατέχοντας την 16η θέση στη λίστα των υποψηφίων του κόμματος για τη δεύτερη εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, δίχως, όμως, να εκλεγεί.
Στην εκλογική αναμέτρηση της 1ης Νοεμβρίου, ωστόσο, κατά την οποία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κέρδισε αναπάντεχα το 49% των ψήφων, ο Αχμέτ Χαμντί Τσαμλί ο οποίος βρισκόταν στη 13η θέση της λίστας των υποψηφίων βουλευτών για την ίδια περιφέρεια εξελέγη τελικά στο κοινοβούλιο της χώρας.
Ο πρώην οδηγός και νυν βουλευτής άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Ερντογάν το 1994, όταν ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Πριν ξεκινήσει να εργάζεται για τον Ερντογάν, ο Αχμέτ Χαμντί Τσαμλί ήταν ο προσωπικός οδηγός ενός άλλου πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, του ισλαμιστή Νετσμετίν Ερμπακάν (1926-2011) ο οποίος θεωρείται πολιτικός μέντορας (και) του τούρκου προέδρου. Παρά, ωστόσο, τη στενή σχέση των δύο πολιτικών, ο Ερμπακάν είχε επικρίνει και μάλιστα σφοδρά τον πρώην «μαθητή» του «για τη μη εφαρμογή όλων όσα του δίδαξε», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ζαμάν».
Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΡ ιδρύθηκε το 2001 από την «ανανεωτική» πτέρυγα του «Κόμματος της Αρετής» του Ερμπακάν.