20.09.2018    16:43

Επιστολή των δανειστών με σκληρά μέτρα για «συμβιβαστική λύση» – Πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των θεσμών

Ένα πλαίσιο ελάχιστων απαιτήσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να στείλουν έως τα τέλη της εβδομάδας στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, η οποία θα οδηγεί ένα βήμα παρακάτω τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τα Νέα της Τετάρτης, αλλά και με όσα είχε γράψει το 15minutes.gr,  το πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα περιλαμβάνει πρόσθετα και σκληρά μέτρα, με την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και τη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σε άμεσο χρονικό ορίζοντα, να θεωρείται από τις βασικές κόκκινες γραμμές των δανειστών.

Αναμένεται όμως να φτάσει είτε με τη μορφή τηλεδιάσκεψης είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών το αργότερο έως τα τέλη της εβδομάδας, με στόχο αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΔΝΤ, την ερχόμενη Δευτέρα, οι επικεφαλής του κουαρτέτου να επανέλθουν στην Αθήνα προκειμένου η δεύτερη αξιολόγηση να μπει στην τελική της ευθεία.

Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου ήδη φαντάζει δύσκολο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο σύνολό της. Ο χρόνος θεωρείται ανεπαρκής.

Παρ’ όλα αυτά, προσέθεταν, στον βαθμό που έχει επιτευχθεί συμφωνία «στα βασικά», τότε θα μπορούσε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί και τυπικά εντός του Μαρτίου με τη γνωστή μέθοδο των προαπαιτουμένων.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν καθοριστικό στοιχείο για τις εξελίξεις τις αποφάσεις του ΔΝΤ την ερχόμενη Δευτέρα, όταν το Ταμείο θα ανοίξει τα χαρτιά του μέσω της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (απόλυτα μη βιώσιμο, σύμφωνα με τις διαρροές) και της έκθεσης με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του (χρειάζονται περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις τράπεζες).

«Το χειρότερο θα ήταν στις 6 του μήνα το ΔΝΤ να μην ξεκαθαρίσει τη θέση του, εάν θα μετέχει δηλαδή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, επιτείνοντας την αβεβαιότητα» αναφέρει πηγή της Κομισιόν.