17.01.2019    03:37

Η αντίδραση της Άγκυρας περί επέκτασης των χωρικών υδάτων

H τουρκική κυβέρνηση δεν προέβη σε κανένα επίσημο σχόλιο περί της προαναγγελίας του Νίκου Κοτζιά επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, ενώ και ο τουρκικός Τύπος δεν έκανε κάποια ουσιαστική αναφορά.

Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης είναι ότι δεν απαντά σε δηλώσεις τέως υπουργού, αποδίδοντας σημασία στα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης.

Πάντως, ατύπως, οι δηλώσεις του κ. Κοτζιά για τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, που επιφέρουν σημαντική αλλαγή στην ως σήμερα στάση της Αθήνας, θεωρούνται ενισχυτικές των τουρκικών θέσεων, καθώς επιβεβαιώνεται κατά κάποιο τρόπο η πάγια τουρκική θέση ότι το Αιγαίο συνιστά «ειδική περίπτωση». Η Άγκυρα αναφέρει ότι η ίδια ότι έχει επεκτείνει την Αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια στον Εύξεινο Πόντο, αλλά δεν έπραξε κάτι τέτοιο στο Αιγαίο, ακριβώς επειδή το θεωρεί «ειδική περίπτωση».

Σήμερα, παραδέχονται στην Τουρκία, το 40% του Αιγαίου είναι ελληνικό, ενώ με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια θα γίνει ελληνικό το 70% του Αιγαίου, κάτι που η Άγκυρα δεν πρόκειται επ’ ουδενί να δεχθεί γι’ αυτό εξάλλου υπάρχει και το casus belli. 

Η Τουρκία θα παρακολουθεί πάντως προσεκτικά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία και την Εύβοια.

Oι δηλώσεις του κ. Κοτζιά για τα χωρικά ύδατα προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.