20.04.2018    06:12

Η ημέρα που άλλαξε τον Β´ Π.Π: Σαν σήμερα πριν 75 χρόνια έγινε η επίθεση στο Πέρλ Χάρμπορ (εικόνες)

Σαν σήμερα, 75 χρόνια πριν, στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, οι ΗΠΑ δέχονταν ένα βαρύ πλήγμα ουσίας και γοήτρου: Η ιαπωνική αιφνιδιαστική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του στόλου των ΗΠΑ και τις έβαλε στον Πόλεμο.

Η ιαπωνική επίθεση κατά του αμερικανικού στόλου στη Χαβάη, στις 7 Δεκεμβρίου 1941, σηματοδοτεί την είσοδο των Αμερικανών στον πόλεμο αλλά και την αρχή του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

x-default

Λίγες μόνο μέρες πριν την ιαπωνική επίθεση κατά του Περλ Χάρμπορ ένα περιοδικό χαρακτήριζε την Χαβάη, την 50η Πολιτεία των ΗΠΑ, ως «ευτυχή κόσμο σε μια θάλασσα ειρήνης». Την ημέρα εκείνη δύο στρατιώτες, ο Τζορτζ Έλιοτ και ο Τζόζεφ Λόκαρντ πραγματοποιώντας πρώτες δοκιμές ενός νέου συστήματος ραντάρ, παρατήρησαν πλήθος κουκίδες στην οθόνη. Οι προϊστάμενοί τους τις απέδωσαν ωστόσο σε τεχνικό πρόβλημα.

img_3599

Κατά την επιστροφή των δύο Αμερικανών στην στρατιωτική τους βάση έγιναν μάρτυρες μιας από τις πιο διάσημες επιθέσεις στην πολεμική ιστορία. Εκατοντάδες ιαπωνικά αεροσκάφη επιτίθονταν στον αμερικανικό στόλο του Ειρηνικού που βρίσκονταν αγκυροβολημένος στο Περλ Χάρμπορ. Με την «Ημέρα της ντροπής», όπως την ονόμασε ο τότε πρόεδρος Ρούζβελτ, οι ΗΠΑ εισέρχονταν στον πόλεμο.

 

x-default

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνονταν ήδη για αρκετά χρόνια στην Ασία. Η Ιαπωνία κατέγραφε τη μια νίκη μετά την άλλη, καταλαμβάνοντας πολλά κινεζικά εδάφη και διαπράττοντας φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου. Αντιδρώντας η Ουάσιγκτον επέβαλε εμπάργκο πετρελαίου στο Τόκιο. Οι Ιάπωνες είχαν δύο επιλογές: είτε να αποδεχθούν τις αμερικανικές κυρώσεις είτε να κάνουν πόλεμο. Επέλεξαν το δεύτερο γνωρίζοντας ότι μόνο με αιφνιδιασμό θα μπορούσαν να πλήξουν μια υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ.

x-default

x-default

img_3602

x-default

Στην ιαπωνική στρατιωτική επιχείρηση συμμετείχαν έξι αεροπλανοφόρα που ξεκίνησαν να διανύσουν την απόσταση των 5.000 χλμ μέχρι τη Χαβάη.

Τις πρώτες ώρες της Κυριακής, σε καιρό ειρήνης, 400 ιαπωνικά αεροσκάφη επιτίθονταν στον αμερικανό στόλο καταστρέφοντας το ένα πολεμικό μετά το άλλο.

Η αμερικανική άμυνα οργανώθηκε πολύ πιο γρήγορα από ότι υποστηρίζεται συχνά. Όμως η μάχη ήταν άνιση.

x-default

Την ώρα που οι Ιάπωνες πανηγύριζαν τη νίκη τους στα αεροπλανοφόρα, οι ΗΠΑ είχαν παραλύσει.

x-default

2.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωής τους, το μεγαλύτερο μέρος του στόλου του Ειρηνικού καταστράφηκε και η Ιαπωνία συνέχιζε να καταλαμβάνει χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση όλο και περισσότερες κινεζικές περιοχές.

Όμως η ιαπωνική κυριαρχία στην περιοχή του Ειρηνικού διήρκησε μόλις έξι μήνες, διότι τα περισσότερα αμερικανικά αεροπλανοφόρα γλύτωσαν από την επίθεση, μιας και βρίσκονταν στα ανοιχτά.

img_3608

Στην μάχη του Μίντγουεϊ, που θεωρείται το Στάλιγκραντ της Ασίας, οι Αμερικανοί βύθισαν τέσσερα ιαπωνικά αεροπλανοφόρα. Μέχρι το τέλος του πολέμου η Ιαπωνία κατασκεύασε άλλα επτά αεροπλανοφόρα, ενώ οι ΗΠΑ συνολικά 90!