20.11.2019    11:11

Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ: Το νέο κόμμα – Πότε θα γίνει το συνέδριο

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως έχει καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο περιμένει να ξεκινήσουν επίσημα οι διεργασίες στα όργανα από το φθινόπωρο προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή σύνθεση.

Οι συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκαν τον Ιούλιο του 2013 αυτό όμως δεν περιόρισε τις εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας τους κόμματος, τη σχέση του με την κυβέρνηση την τετραετία που πέρασε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου που έλαβε εμφανίζεται ως “πολιορκητής” του μεσαίου χώρου και αυτό το στοιχείο επιθυμούν να εκμεταλλευτούν οι στενοί του συνεργάτες που θεωρούν την εκλογή από τη βάση στα πρότυπα του Γιώργου Παπανδρέου και της Φώφης Γεννηματά ως τη μοναδική λύση.

Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει και η άποψη των παλιών στελεχών που προέρχονται από τον Συνασπισμό. Μια ομάδα κορυφαίων εξακολουθούν να εμφανίζονται σκεπτικοί στην άνευ όρων διεύρυνση με τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει το αριστερό του πρόσημο με το οποίο ήρθε στην εξουσία το 2015. Φοβούνται πως με την εκλογή πρόεδρου από τη βάση το κόμμα θα ακολουθήσει πρότυπα που παραπέμπουν στον παρηκμασμένο δικομματικό αρχηγισμό.

Το δίλημμα είναι μεγάλο και ήδη το νέο κόμμα περιγράφεται από πολλά στελέχη με  όρους που αποτυπώνουν τις διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν μέσα στην Κουμουνδούρου: “Πληθυντική αριστερά”, “προοδευτική παράταξη”, “λαϊκό μαζικό κόμμα”, “αριστερά της οικολογίας”. Η “εξίσωση” για τη δημιουργία ενός κόμματος που θα εκφράζει πολιτικά μια ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία με προοδευτική διακυβέρνηση δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση με πολλά στελέχη να φοβούνται πως η “Πασοκοποίηση” είναι προ των θυρών.

Ο στόχος της επανάληψης του “άθλου” του Τζέρεμι Κόρμπιν που αύξησε τα μέλη των Εργατικών κατά 400.000 μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δεν είναι καθόλου εύκολος. Υπενθυμίζεται πως το ζητούμενο για την Κουμουνδούρου είναι να εγγράψει ακόμα περίπου 140.000 νέα μέλη.

Επί της διαδικασίας οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται η παράλληλη διαδικασία εκλογής συνέδρων αν ο νέος πρόεδρος εκλεγεί από μια διευρυμένη βάση και όχι όπως ορίζει τώρα το καταστατικό.