21.03.2018    00:56

Η ΝΔ του Μητσοτάκη ένα χρόνο μετά… 

 

«Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου και όχι αυτός που θέλουν οι άλλοι» έλεγε ο Νίτσε και φαίνεται πως αυτό το δρόμο ακολούθησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κούρσα της διαδοχής με έπαθλο την προεδρία της ΝΔ. Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε σαν “αουτσάιντερ” αλλά από την αρχή έδειξε ότι ήθελε περισσότερο από όλους να κερδίσει.

Είχε απέναντι του την συντριπτική πλειοψηφία της γαλάζιας Κ.Ο., τα περισσότερα κομματικά και αυτοδιοικητικά γαλάζια στελέχη, ακόμα και πρόσωπα από τον περίγυρο του αλλά πολύ θέληση. Δίπλα του από την πρώτη στιγμή ο διαχρονικός του φίλος Μακάριος Λαζαρίδης, ο Θανάσης Νέζης, ο Μιχάλης Μπεκίρης, ο Δημήτρης Φραγκάκης, ο Νίκος Γεωργιάδης και ο δημοσκόπος Τάκης Θεοδωρικάκος.mitsotakis_salamina1

Ο Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που έθεσε υποψηφιότητα όταν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης άνοιξε τη διαδικασία. Ήταν ο πρώτος που ζητούσε από τους νεοδημοκράτες και μη, να πάνε να ψηφίσουν. Ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε τις περιοδείες, ήταν ο πρώτος που όπως αποδείχθηκε τελικά είχε και σχέδιο.

Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ μπορεί για πολλούς να μην περνούσε καν στο δεύτερο γύρο αλλά ο ίδιος είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στους συνυποψήφιους του, Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη. Αυτό της πρωθυπουργησιμότητας. Ο Μητσοτάκης εβδομάδα με την εβδομάδα αναπροσάρμοζε τον σχεδιασμό του και χτυπούσε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους στα αδύνατα τους σημεία.

mitsotakisΈκανε τα αυτονόητα που του έδιναν πόντους. Ζητούσε από τους νεοδημοκράτες να τον κρίνουν σαν Κυριάκο και όχι σαν Μητσοτάκη, αφού γνώριζε πως το επίθετο του συγκέντρωνε πολλούς αλλά αντισυσπείρωνε ακόμα περισσότερους. Βέβαια σε ολη αυτή την μάχη το φιάσκο με τις πρώτες εκλογές του έδωσε τη δυνατότητα να ανοίξει βηματισμό αφού αν δεν αναβάλλονταν οι κάλπες, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα κέρδιζε.

Ο Μητσοτάκης αντιλήφθηκε αμέσως πως αυτή η αναβολή θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο της νίκης του και αναπροσάρμοσε την τακτική του. Χτύπησε τον Τζιτζικώστα και έβαλε στόχο τη δεύτερη θέση. Άλλωστε γνώριζε πως αν έμπαινε στο δεύτερο γύρο τότε όλα ήταν ανοιχτά.

mitsotakis-agion-oros-21Πράγματι στην κλειστή συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο «Αμαλία» απέναντι από τη Βουλή, ανέπτυξε το σχέδιο του και έδειξε να πατάει γερά στα πόδια του, διεκδικώντας στα ίσια την προεδρία του κόμματος βλέποντας ως μοναδικό του αντίπαλο τον Τζιτζικώστα για να μπει στο δεύτερο γύρο. Ο Μητσοτάκης έριξε μεγάλο βάρος στη Β Αθήνας, εξάλλου έβγαινε πρώτος βουλευτής, και προσπάθησε να κρατηθεί στην επαρχία. Ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια έστω και αθόρυβα οικοδομούσε σχέσεις με στελέχη σε ολη την Ελλάδα κάτι που φάνηκε και ξεκάθαρα στη διαδικασία. Όταν όλοι έλεγαν πως ο Μητσοτάκης δεν εχει ούτε εκλογικούς αντιπροσώπους, ήταν ο μοναδικός που είχε σε κάθε κάλπη.

mitsotakisΒέβαια σε αυτή τη μεγάλη νίκη, εκτός της αναβολής των εκλογών, συνέβαλε και η απόφαση των καραμανλικών να αφήσουν εκτός δεύτερου γύρου τον Τζιτζικώστα, χωρίς να ενδιαφέρονται ποιος θα είναι στη δεύτερη θέση. Εάν μάλιστα ο Μητσοτάκης είχε μείνει εκτός πολλοί προεξοφλούσαν ότι θα στήριζε τον Μεϊμαράκη.tzitzikostas mitsotakis

Τελικά λίγο μετά τις 21.30 το βραδύ της 10ης Ιανουαρίου του 2016, φάνηκε πως ο Μητσοτάκης θα ήταν ο νέος πρόεδρος της ΝΔ. Θα αναρωτηθούν πολλοί. Μα σε αυτό τον έναν χρόνο ο Μητσοτάκης τα κάνει όλα σωστά ; Σίγουρα όχι, με αρκετούς να κριτικάρουν κυρίως το αίτημα του για πρόωρες κάλπες, αλλά η εκλογή του έφερε τη ΝΔ πρώτη στις δημοσκοπήσεις, έδωσε κύρος στο κόμμα του, ενω στο ενδιάμεσο προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.mitsotakis1

Στο δρόμο για τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, ο Μητσοτάκης θα μπει με τις καλύτερες προϋποθέσεις αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός αφού η τελευταία στροφή, πριν την τελική ευθεία, είναι πάντα επικίνδυνη.

15minutes.gr