13.12.2018    02:43

«Η σήραγγα αυτή θα λέγεται Ανδρέας Παπανδρέου», του ανθρώπου που μας ενέπνευσε όπως ο Αλέξης Τσίπρας…»

Στην κυκλοφορία παραδόθηκε ο οδικός άξονας Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα (Ολυμπία Οδός) στο πλαίσιο τελετής εγκαινίων όπου το «παρών” έδωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο αυτοκινητόδρομος, μήκους 201,5 χλμ. με συνολικό κόστος κατασκευής 1,487 δισ. ευρώ,  επιτρέπει την μείωση της απόστασης από την Ελευσίνα (στο σημείο εξόδου της Αττικής Οδού) μέχρι την Πάτρα σε 1 ώρα και 30 λεπτά.

Διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη σήραγγα στην Ελλάδα, μήκους 4 χλμ (οι δύο μεγαλύτερες είναι οι σήραγγες Δρίσκου στην Εγνατία μήκους 4,5 χλμ και Τεμπών Τ2 μήκους 6 χλμ.).

Συνολικά, το τμήμα Κόρινθος- Πάτρα διαθέτει 12 σήραγγες, συνολικού μήκους 16 χλμ., με τέσσερις από αυτές, μήκους 8,2 χλμ., να αποτελούν σύμπλεγμα σηράγγων στην περιοχή της Παναγοπούλας, μεταξύ Αιγίου και Ρίου.

Διαθέτει ακόμη 209 γέφυρες από τις οποίες οι 43 έχουν μήκος άνω των 25 μέτρων, με την μεγαλύτερη να είναι του ποταμού Κράθι με μήκος 190 μέτρα.

Σημειώνεται ότι συνολικά εννέα χλμ. σε Δερβένι, Καμάρες, Αραχωβίτικα και ανισόπεδο κόμβο Ρίου θα αποπερατωθεί το επόμενο Φθινόπωρο, οπότε θα ολοκληρωθεί κατασκευαστικά -σήμερα ολοκληρώθηκε λειτουργικά- η εθνική οδός.

Η ονοματοδοσία των σηράγγων

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών:
-η σήραγγα της Αιγείρας θα ονομαστεί «Πάνου Μυλωνά» –
-η σήραγγα της Ακράτας θα πάρει το όνομα του αντιστασιακού καπετάν Νικήτα
-η σήραγγα Πλατάνου θα πάρει το όνομα του ποιητή Κωστή Παλαμά
-στη σήραγγα της Βολίμης θα δοθεί το όνομα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου
– η σήραγγα του Πάνορμου θα πάρει το όνομά του Νίκου Τεμπονέρα
– η σήραγγα Παναγοπούλας θα ονομαστεί Ανδρέα Παπανδρέου «του ανθρώπου που μας ενέπνευσε όπως ο Αλέξης Τσίπρας» όπως είπε ο Χρ. Σπίρτζης.