16.02.2019    18:38

Η στιγμή της υπογραφής της «Βόρειας Μακεδονίας» – Φίλησε το στυλό ο Ζάεφ

Υπό το βλέμμα του Ζόραν Ζάεφ ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, υπέγραψε την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία. Κατά της διάρκεια της υπογραφής είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφερόταν στην υπό ένταξη χώρα ως FYROM ή ως Σκόπια αλλά ο πρωθυπουργός Ζάερφ μιλούσε συνεχώς χρησιμοποιώντας τον όρο «Μακεδονία».
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Ζάεφ εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος και μάλιστα αγγάλλιασε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ  και στη συνέχεια φίλησε το στυλό με το οποίο υπέγραψε.

Ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας ήρε το εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών και τώρα η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ προσέθεσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για την ονομασία είναι προς το καλύτερο συμφέρον για την πΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή και συνεχάρη τον πρωθυπουργό Ζάεφ για το πολιτικό του σθένος.
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι η πΓΔΜ θα γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.
«Είναι μια σημαντική και περήφανη μέρα για τη χώρα και την περιοχή», ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Συμμαχία επιθυμεί να δει τη χώρα στην καρδιά μιας «σταθερής, δημοκρατικής και ευήμερης περιοχής», κάτι που σήμερα επιτυγχάνεται.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ευχαρίστησε τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ για την πρόσκληση που απηύθυναν στη χώρα του, λέγοντας ότι είναι μια «ιστορική απόφαση για τη χώρα μου και τους πολίτες της», μετά από δύο δεκαετίες προσπαθειών.
Ο Ζ. Ζάεφ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ που βοήθησαν στο όραμα της πΓΔΜ.
Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη σταθερότητα στα Βαλκάνια, στο μέλλον, προσέθεσε ο Ζ. Ζάεφ και ευχαρίστησε τον γγ του ΝΑΤΟ για τη στήριξή του στις προσπάθειες της χώρας του.
Τέλος, ο Ζ. Ζάεφ κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να γιορτάσουν το ιστορικό αυτό γεγονός στις 14 Ιουλίου.

Μιλά συνεχώς για Μακεδονία… Ετοιμάζει πάρτι

Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός της γείτονος έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις κι έχει κάνει πολλές δηλώσεις χωρίς να αναφέρεται σε Βόρεια Μακεδονία.
Μετά το μήνυμα που έστειλε ότι «η Δημοκρατία της Μακεδονίας γίνεται μέρος μιας οικογένειας», ο Ζάεφ αποφάσισε να το γιορτάσει με πάρτι σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στην αίθουσα όπου διεξάγεται η Σύνοδος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να δώσουν βροντερό «παρών» στους εορτασμούς που θα στηθούν το Σάββατο, 14 Ιουλίου, σε 15 πόλεις, με αφορμή την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, ο κ. Ζάεφ είπε: «η Μακεδονία από σήμερα πηγαίνει μόνο μπροστά και οι πολίτες της έκαναν το big bang. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να προσκαλέσει τη Μακεδονία να γίνει η 30ή χώρα-μέλος της. Λάβαμε πρόσκληση για να γίνουμε σύμμαχοι των πιο ισχυρών χωρών στον κόσμο. Πετύχαμε τους κοινούς στόχους μας, τα κοινά όνειρα και τις ελπίδες μας».

Ενδεικτικό αποτελεί και το γεγονός, πως σε κάθε δήλωση που κάνει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων «ξεχνάει» τον γεωγραφικό προσδιορισμό, που επικυρώθηκε με τη συμφωνία των Πρεσπών, για τη «Βόρεια Μακεδονία» εκθέτοντας ανεπανόρθωτα, για μια ακόμα φορά, Τσίπρα και Καμμένο, οι οποίοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρόκειται περί επιτυχίας.

Συνεχίζοντας λοιπόν ο κ. Ζάεφ είπε: «Ας συνεχίσουμε έτσι στην επόμενη μεγάλη απόφασή μας, όταν θα πούμε όλοι «ναι» (σ.σ.: εννοεί το δημοψήφισμα του φθινοπώρου για τη συμφωνία των Πρεσπών) στο μέλλον μας και στο μέλλον της Μακεδονίας. Σας προσκαλώ το Σάββατο 14 Ιουλίου για να γιορτάσουμε όλοι μαζί, με μακεδονική μουσική, σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Η κυβέρνηση οργανώνει εορτασμούς σε 15 πόλεις, στους οποίους θα πούμε μπράβο στη χώρα μας που πηγαίνει μπροστά».

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει λάβει συγχαρητήρια από ξένους ηγέτες είπε: «Αυτοί είναι οι άνθρωποι που οδηγούν τον πλανήτη, οι μεγαλύτεροι ηγέτες του κόσμου: ο πρόεδρος Τραμπ, η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος Μακρόν… όλοι οι άλλοι ηγέτες. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που έζησα τη στιγμή κατά την οποία είδα όλους αυτούς τους παγκόσμιους ηγέτες να χαίρονται για τη Μακεδονία. Όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, πλησίασαν, έδωσαν συγχαρητήρια, ευχήθηκαν καλή επιτυχία, προσφέροντας βοήθεια και υποστήριξη».