24.06.2019    23:40

Η τουρκική πρεσβεία εγκαλεί την κυβέρνηση για την επίθεση του Ρουβίκωνα: Η αστυνομία δεν έκανε τίποτα για την αποτροπή της επίθεσης

Την κυβέρνηση εγκαλεί η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για την επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα από μέλη της ομάδας Ρουβίκωνας.

Με έγγραφο προς το ελληνικό ΥΠΕΞ, γίνεται λόγος για ολιγωρία των αστυνομικών δυνάμεων στο περιστατικό και αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημίωσης.

«Όπως μπορείτε να διακρίνετε από το καταγεγραμμένο υλικό η αστυνομία δεν προχώρησε σε καμιά ενέργεια για την αποτροπή της συγκεκριμένης επίθεσης καθώς και τη σύλληψη των δραστών» αναφέρεται στο έγγραφο της τουρκικής πρεσβείας.

Στο ίδιο, με επισήμανση «άκρως επείγον» και το οποίο συνοδεύεται από CD με υλικό, αναφέρεται ακόμη ότι «η Πρεσβεία θα επιθυμούσε επίσης να επισημάνει το γεγονός ότι διατηρεί κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση από την Ελληνική Δημοκρατία για τις φθορές που προκλήθηκαν από την ανεμπόδιστη επίθεση».

«Συνεπώς η πρεσβεία θα επιθυμούσε να υπογραμμίσει ότι αναμένει από την αστυνομία να βρίσκεται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα όσον αφορά στην αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών», προσθέτει.

Τέλος, σημειώνει ότι θα παρακαλούσε το υπουργείο να μεσολαβήσει ώστε οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το έγγραφο εστάλη την ίδια ημέρα που σημειώθηκε η επίθεση με μπογιές στο κτήριο της πρεσβείας, στη Βασιλέως Γεωργίου.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 26 Ιουλίου από 10 άτομα τα οποία έριξαν μπογιές στους τοίχους του κτηρίου και εν συνεχεία αποχώρησαν εν’ω πέταξαν τα φειγ βολάν στα οποία αναφέρονταν στην αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενούς λαούς της Τουρκίας.

Σήμερα εμφανίστηκε στο αυτόφωρο ο 37χρονος ο οποίος συνελήφθη για την επίθεση και θεωρείται από την αστυνομία ηγετικό στέλεχος της ομάδας «Ρουβίκωνας», όμως πήρε αναβολή για τις 26 Οκτωμβρίου. Σε βάρος του κατηγορούμενου -έχουν απαγγελθεί δύο αδικήματα, αυτά της διακεκριμένης φθοράς και της άρνησης δακτυλοσκόπησης.

Η δίκη ξεκίνησε κανονικά σήμερα στο αυτόφωρο, αλλά στην συνέχεια αναβλήθηκε, προκειμένου – όπως αποφάσισε το Δικαστήριο και κατόπιν σχετικής πρότασης της εισαγγελέως της έδρας – να γίνει δημόσια επισκόπηση των δύο βίντεο που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και στα οποία φέρεται να απεικονίζεται ο κατηγορούμενος, ώστε να διαπιστωθεί με ασφάλεια, αν πράγματι ο 37χρονος συμμετείχε ή όχι στο επίδικο περιστατικό.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται κατηγορηματικά ότι συμμετείχε στη συγκεκριμένη «παρέμβαση», ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα, συμμετέχει στη συγκεκριμένη ομάδα και είπε πως έχει λάβει μέρος σε άλλες δράσεις της.

Το θέμα πήρε νέες διαστάσεις χθες, πυροδοτώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, με ημερομηνία 26/7/2016, ανέβηκε σε ιστότοπο από την ομάδα του Ρουβίκωνα. Τελικά όπως έγινε γνωστό το εν λόγω έγγραφο συμπεριελήφθη στη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά το περιστατικό και τη σύλληψη μέλους της ομάδας, δικογραφία που γνωστοποιήθηκε στον κατηγορούμενο.