17.06.2019    20:56

Θαυμαστής της Μέρκελ και πολέμιος του Τραμπ δηλώνει απόγονος του Χίτλερ

Ο πατέρας του ήταν ο Ουΐλιαμ Πάτρικ, ανηψιός του Χίτλερ για τον οποίον ο δικτάτορας δεν έτρεφε καμμία συμπάθεια. Στη δεκαετία του ’30, ο Ουΐλιαμ κατέφυγε με την σύζυγό του Φύλις στις ΗΠΑ , αλλάζοντας το όνομά του σε «Χίλερ. Για πολλές δεκαετίες κατόπιν η οικογένεια κατόρθωσε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Έπειτα όμως επέστρεψαν στο οικογενειακό τους όνομα.

 Ο Ουΐλιαμ Πάτρικ Χίτλερ, ανηψιός του Χίτλερ, κατά τη θητεία του στο αμερικανικό Ναυτικό

Ο απόγονος του Αδόλφου Χίτλερ, Αλεξάντερ Αντολφ Χίτλερ, γιός του ανηψιού του Ουΐλιαμ Πάτρικ – για τον οποίο ο Ναζιστής ηγέτης ουδέποτε έτρεφε συμπάθεια – κατόρθωσε να ανακαλύψει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο απόγονος του Χίτλερ, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ δηλώνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «πολύ ενοχλημένος» από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ εκφράζει τη συμπάθειά του προς την Γερμανίδα καγκελάριο Aνγκελα Μέρκελ.

«Η καγκελάριος Μέρκελ; Είναι μία έξυπνη και ικανή προσωπικότητα», δηλώνει στην πρώτη του συνέντευξη σε μέσα ενημέρωσης ο Αλεξάντερ, προκαλώντας μεγάλη έκπληξη.

Ζώντας απομονωμένος σε μία έπαυλη έξω από το Λονγκ Άιλαντ, ο απόγονος του Χίτλερ είχε αποφύγει κάθε επαφή με τους δημοσιογράφους. Ακόμη και το 2006 , όταν τον είχαν πλησιάσει από τους New York Times, δεν είχε δεχθεί να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Επί πολλά χρόνια, ούτε οι άμεσοι γείτονές τους (που σύμφωνα με την Bild ήσαν μάλιστα κι εκείνοι Αυστριακοί) δεν είχαν υποψιασθεί ποιο μπορεί να ήταν το πραγματικό γενεαλογικό δέντρο του Αλεξάντερ. Έως ότου, ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας Τίμο Λόκοσατ χτύπησε την εξώπορτα της οικογένειας.

Αμέσως μόλις «έσπασε ο πάγος», ο Λόκοσατ κατόρθωσε να πείσει τον Αλεξάντερ να του μιλήσει, απαντώντας σε ερωτήσεις για την πολιτική, αλλά αποφεύγοντας την παραμικρώτερη νύξη για την οικογένειά του.

Ο απόγονος του Χίτλερ εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την Μέρκελ, ακόμη και για την πολιτική της υπέρ της υποδοχής των μεταναστών. «Κάνει ό,τι μπορεί», δήλωσε ο 50χρονος Αλεξάντερ, για τον οποίο η Bild διαπιστώνει ότι μοιάζει καταπληκτικά με τον ηθοποιό Μπρούνο Γκαντζ, που υποδύθηκε τον Χίτλερ στην ταινία «Η πτώση», η οποία αφηγείται τις τελευταίες στιγμές του Ναζιστή ηγέτη.

Διαφορετική όμως είναι η άποψη του Αλεξάντερ για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Το τελευταίο πρόσωπο για το οποίο θα μπορούσε να σκεφθεί κανένας ότι τρέφω συμπάθεια είναι ο Τραμπ», δηλώνει εμφαντικά και προσθέτει «με ενοχλεί ο τρόπος που ενεργεί. Και απλά δε μου αρέσουν οι ψεύτες», τονίζει ο ίδιος.

Ποιος ήταν ο πατέρας του, ανηψιός του Χίτλερ

Ο Γουίλιαμ Πάτρικ Χίτλερ (* 12 Μαρτίου 1911 στο Λίβερπουλ; † Νοέμβριος 1987) ήταν ανιψιός του Αδόλφου Χίτλερ. Ο γιος του Αλοΐς Χίτλερ και της Ιρλανδής Μπρίτζετ Ντάουλιγκ (Bridget Dowling) γεννήθηκε στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πατέρας του εγκατέλειψε σύντομα την οικογένεια και επέστρεψε στην Γερμανία.

Ο Αλοΐς ξαναπαντρεύτηκε, προσπάθησε όμως γύρω στο 1925 να αναπτύξει γραπτώς ξανά σχέση με την Μπρίτζετ και τον γιο του. Την παρακάλεσε να στείλει τον Γουίλιαμ στην Γερμανία και η Μπρίτζετ τελικά συμφώνησε. Στην ηλικία των 18, ο Γουίλιαμ Πάτρικ Χίτλερ πήγε για πρώτη στην Γερμανία για να επισκεφτεί τον πατέρα του.


Αφού το 1933 ο θείος του Αδόλφος Χίτλερ έγινε καγκελάριος της Ναζιστικής Γερμανίας, ο Γουίλιαμ επέστρεψε στην Γερμανία, ελπίζοντας να τον βοηθήσει ο θείος του. Αυτός όμως δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με τον ερχομό του ανιψιού, αφού προσπαθούσε με κάθε τρόπο εδώ και χρόνια να εξαφανίσει κάθε ίχνος της καταγωγής του (αργότερα κατέστρεψε το χωριό των γονέων του γι’ αυτό τον λόγο).
Παρόλα αυτά φρόντισε και βρήκε θέση εργασίας για τον ανιψιό του. Στην αρχή ο Γουίλιαμ δούλευε σε τράπεζα, αργότερα στην Opel. Δεν ήταν όμως ευτυχισμένος με την ζωή του στην Γερμανία.

Όταν ο θείος του το 1938 του πρότεινε για καλύτερη θέση εργασίας να πάρει την γερμανική υπηκοότητα, ο Γουίλιαμ υποψιάστηκε παγίδα. Πανικοβλημένος εγκατέλειψε την Γερμανία και επέστρεψε στο Λονδίνο, όπου έγραψε άρθρο για το Look magazine με τίτλο «Why I hate my uncle» (Γιατί μισώ τον θείο μου).

Όταν, το 1939, ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Γουίλιαμ βρισκόταν με την μητέρα του στις ΗΠΑ, όπου έμεινε οριστικά. Από το 1944 μέχρι το 1947 υπηρέτησε στο πολεμικό ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 1947 παντρεύτηκε την Φύλις (* 1925), με την οποία είχε τέσσερα παιδιά: τον Αλεξάντερ Άντολφ (* 1949), τον Λούις (* 1951), τον Χάουαρντ (* 1957, † 1989 σε τροχαίο) και τον Μπράιαν (* 1965). Οι γιοι του Γουίλιαμ Πάτρικ Χίτλερ είναι ανύπαντροι και δεν έχουν παιδιά.