19.03.2018    16:38

Θεοχαρόπουλος: Η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο – Απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Για να αλλάξει αυτό απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παντού», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα Παρασκήνιο.
Όπως σημειώνει, «οι παθογένειες του παρελθόντος όχι μόνο υπάρχουν και σήμερα αλλά διογκώνονται.
Η χώρα πρέπει να αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία της στην Ευρώπη.
Να υπάρξει σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας και σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με υιοθέτηση ενός υγιούς μοντέλου ανάπτυξης.
Αλλιώς η κρίση συνεχώς θα βαθαίνει».
Περαιτέρω, ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογραμμίζει ότι «σήμερα στην πολιτική είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ανανέωση αλλά πρέπει να είναι πολύπλευρή: ανανέωση ιδεών, πολιτικών πρακτικών και προσώπων.
Χωρίς ιδεοληψίες και στερεότυπα του παρελθόντος, ούτε νεοφιλελεύθερα ούτε δήθεν αριστερά».
Κατά τον ίδιο, η χώρα μας χρειάζεται μία ισχυρή προοδευτική παράταξη, έναν ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς σαφώς οριοθετημένο πολιτικά και ιδεολογικά από τις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ.
Για αυτή τη Νέα Κεντροαριστερά θα παλέψω και είμαι πεπεισμένος ότι πολύ σύντομα θα αποτελέσει πραγματικότητα καθώς πλέον είναι η απαίτηση της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών.
Ακόμη, εκφράζει τη θλίψη του για την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα, δηλώνοντας αποφασισμένος να συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις για να σταματήσει ο κατήφορος.
«Όραμά μου είναι στην χώρα μας να υπάρξει το βιοτικό επίπεδο των αναπτυγμένων χωρών της Ε.Ε.
Να μειωθεί η ανεργία, να υπάρξουν δουλειές σε έναν σύγχρονο ιδιωτικό τομέα που θα λειτουργεί με κανόνες, να μειωθεί η φτώχεια, να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη. Στόχος μου είναι να συνεχίσω να λέω αλήθειες χωρίς να μετράω το πολιτικό και κομματικό κόστος, να συνεχίσω να δρω με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας.
Το κρίσιμο δεν είναι να επιτευχθούν οι οποιοιδήποτε προσωπικοί στόχοι, οι οποίοι είναι θεμιτοί, αλλά, εδώ που φθάσαμε, να σωθεί η χώρα, συνεπώς και τους δικούς μου στόχους του εντάσσω κάτω από τους συλλογικούς στόχους της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Σχετικά με το ότι θα είναι υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής του υπό σύσταση νέου φορέα της κεντροαριστεράς στο βαθμό που δρομολογηθούν οι διεργασίες για ενιαίο φορέα, τονίζει ότι η πρότασή του είναι σαφής: ενότητα και ανανέωση.
Όπως σημειώνει, η πρόσκληση αφορά όσους βρίσκονται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και επιδιώκουν να σταματήσει επιτέλους ο κατακερματισμός και να υπάρξει υπέρβαση της σημερινής κατάστασης, «σε όσους είμαστε απέναντι τόσο στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ όσο και στον κρατισμό και λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, σε όσους επίσης είναι απογοητευμένοι από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί και να τον ψήφισαν, αλλά σήμερα προσβλέπουν σε μία εναλλακτική προοδευτική λύση μακριά όμως από τις παθογένειες του παρελθόντος».
«Η δική μου πρόταση είναι ένας σύγχρονος ενιαίος σοσιαλδημοκρατικός φορέας που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς.
Για αυτόν τον στόχο θα παλέψω.
Στοχεύω στο παρόν και στο μέλλον, όχι στο παρελθόν, τονίζει ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Σχετικά με την πρόσφατη ψηφοφορία της Βουλής για τον εκλογικό νόμο, μεταξύ άλλων αναφέρει πως «το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα με το οποίο δυστυχώς θα γίνουν οι επόμενες εκλογές οδηγεί σε τεχνητή πόλωση και χαρίζει 50 έδρες στο πρώτο κόμμα, δηλαδή με τις σημερινές συνθήκες στην ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ». Προσθέτει ότι δεν θέλει να πάρει αυτές τις 50 έδρες ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος κρατισμός από το να σου δίνει το κράτος ότι σου στερεί η κοινωνία.
Το θετικό όμως είναι ότι η απλή αναλογική και η κατάργηση του απαράδεκτου μπόνους των 50 εδρών θα εφαρμοσθεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις που δεν θα αντιμετωπίζουν τεχνητά διλήμματα ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού και θα γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα προέλθουν από συνεργασίες».
Για την αναθεώρηση του συντάγματος, ο κ. Θεοχαρόπουλος, αναφέρει πως  «αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα όπως βέβαια αποτελούν και η οικονομική πολιτική, η κοινωνική πολιτική, η υγεία, η παιδεία κ.ά.
Για αυτό κανείς δεν πρέπει να το αντιμετωπίζει στην βάση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».
Υπογραμμίζει τη διαφωνία του με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, «καθώς θα οδηγήσει ουσιαστικά σε δυαρχία» και προσθέτει ότι έχει προτείνει τη διατήρηση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή με έναν τρόπο που δεν θα οδηγεί σε πρόωρες εκλογές.
Επίσης, δηλώνει ότι διαφωνεί και με το ενδεχόμενο να υπάρξει έλεγχος των ανεξάρτητων Αρχών αντί για ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους, όπως και με την διενέργεια δημοψηφίσματος επί του συνόλου της συνταγματικής αναθεώρησης. «Αντίθετα είναι στην σωστή κατεύθυνση ρυθμίσεις, όπως η διενέργεια δημοψηφισμάτων για ορισμένα τοπικά θέματα με πρωτοβουλία των πολιτών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, η ριζική αναδιάρθρωση της διάταξης περί ευθύνης υπουργών», τονίζει
Για τη συνεργασία του με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά,, αναφέρει ότι «προσπαθούμε να έχουμε μία ειλικρινή σχέση που βασίζεται στον σεβασμό της αυτονομίας των χώρων αλλά και στον κοινό στόχο μίας ισχυρής προοδευτικής παράταξης.
Σε γενικές γραμμές τα έχουμε καταφέρει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα.
Αλλά αυτά που μας ενώνουν είναι πολλαπλάσια των ενδεχόμενων διαφορετικών μας θέσεων, για αυτό εξάλλου είμαστε από κοινού μέλη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και έχουμε ως τελικό στόχο μια ισχυρή προοδευτική παράταξη».
Σε ερώτηση για πιθανή συνεργασία με τον Στ. Θεοδωράκη και το Ποτάμι, αφού αναφέρει ότι το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί στον Σταύρο, προσθέτει πως «σε κάθε περίπτωση, το Ποτάμι συμμετείχε στην επιτροπή διαλόγου για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις όλων των κομμάτων και κινήσεων του χώρου μας που κατέληξε σε κοινό προγραμματικό πλαίσιο.
Συνεπώς με βάση τα δεδομένα δεν βλέπω τον λόγο να μην αποτελέσουμε όλοι μέλη μίας ενιαίας προοδευτικής παράταξης.
Αρκεί να συμφωνήσουμε καταρχάς στα αυτονόητα, για παράδειγμα ότι δεν ενδιαφερόμαστε για μία παράταξη συμπλήρωμα κανενός ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά την εκλογή επικεφαλής από την βάση, η ίδια η κοινωνία ζητά να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες και αυτό σκοπεύουμε να πράξουμε».
Περαιτέρω, αναφέρει ότι ασκεί ουσιαστική κριτική σε μία κυβέρνηση αναποτελεσματική, αλλά και ότι διαφωνεί με το ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα προσανατολισμό προς τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν πιστεύει ότι πρόκειται να κοιτάξει προς το ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο χώρος μας δεν πρέπει να γίνει δεκανίκι κανενός.
Ισχυρός αυτόνομος προοδευτικός φορέας είναι ο στόχος και για αυτόν θα παλέψω. Συνεπώς προσωπικά είμαι σταθερός σε μία και μόνο κατεύθυνση, στον στόχο του ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υιοθετήσω στροφές είτε προς τη ΝΔ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά τα λάθη έχει πληρώσει η δημοκρατική παράταξη και δεν πρέπει να ξαναγίνουν», υπογραμμίζει.
Τέλος, ο κ. Θεοχαρόπουλος αφού σημειώνει ότι οι υποχρεώσεις του ως Προέδρος της ΔΗΜΑΡ, Βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «είναι πολλές και ο χρόνος που απομένει δυστυχώς λίγος», προσθέτει ότι τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τον αφιερώνει στην οικογένεια του, βρίσκεται με φίλους, του αρέσει να πηγαίνουν σε μία ταβέρνα, στο θέατρο σε παραστάσεις που βρίσκει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, αλλά και στο γήπεδο.
Όπως  αναφέρει, του αρέσουν τα ταξίδια είτε στο εξωτερικό είτε στην χώρα μας όπου πάντα υπάρχουν μέρη που δεν έχεις επισκεφθεί με απίστευτη ομορφιά.
«Η ζωή δεν είναι μόνο πολιτική.
Συνεπώς μπορεί να μειώθηκε η συχνότητα των παραπάνω δραστηριοτήτων, αλλά ευτυχώς δεν εξέλειψαν γιατί αλλιώς δεν υπάρχει ισορροπία», καταλήγει ο κ. Θεοχαρόπουλος.