22.04.2018    15:28

Ιδού πως «χρησιμοποιεί» τον Σόιμπλε ο Τσίπρας και γιατί…

«Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble ως αποδιοπομπαίο τράγο για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και προκειμένου να συσπειρώσει το ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το δημοσίευμα  διερωτάται αν τελικά Τσίπρας και Schaeuble μπορούν να γίνουν φίλοι.
«Ως γνωστόν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί λάθος την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και μάλιστα λάθος που διορθώνεται.
Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός καταλογίζει στον Schaeuble ότι τον έχει καθιερώσει στα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά ως επικίνδυνο διαχειριστή, καθιστώντας τον την ίδια στιγμή σημείο αναφοράς στις αντιπαραθέσεις εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαμάχη αυτή έγινε σαφής και στο άρθρο του έλληνα πρωθυπουργού στον ελληνικό τύπο το περασμένο Σάββατο, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει: «Ο συνδυασμός της λιτότητας και της ξενοφοβίας, ενισχυμένης μάλιστα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, δημιουργεί το περιβάλλον για την ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».
Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρει βέβαια σε αυτά τα συμφραζόμενα το όνομα του γερμανού υπουργού.
Όμως από ελληνική σκοπιά κανείς άλλος πολιτικός δεν συμβολίζει καλύτερα τις απαιτήσεις για όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις από ότι ο Wolfgang Schaeuble.
Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά.
Το νέο στοιχείο είναι ωστόσο ότι ο Αλ. Τσίπρας αποδίδει, όπως όλα δείχνουν, στον Schaeuble μερίδιο της ευθύνης για την ενίσχυση της ακροδεξιάς στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο» αναφέρει η Die Welt, υπογραμμίζοντας πως το γεγονός αυτό προκαλεί μάλλον έκπληξη σε πολλούς στη Γερμανία, μιας και οι υποχωρήσεις των Ευρωπαίων ως προς τα οικονομικά έναντι της Ελλάδας θεωρούνται ένας από τους λόγους για την ενίσχυσης του λαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία».
«Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί ένα αποδιοπομπαίο τράγο για την άσχημη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες χώρες στην ΕΕ.
Κατά την άποψή του κανένας δεν δείχνει πιο κατάλληλος από τον Schaeuble. (…)
Μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πλέον ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα, η οποία λίγο πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία σίγουρα δεν είναι ευχάριστη» τονίζει η Die Welt.
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο ίδιο σημείο όπου βρίσκονταν όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας.
Ίσως και σε χειρότερο.
Ως προς τα δημοσιονομικά πάντως η κατάσταση επί Τσίπρα είναι χειρότερη από ότι επί Σαμαρά.
Επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά η χώρα βρίσκονταν κοντά στην επιστροφή της στις αγορές, με τη βοήθεια των εταίρων της.
Η τρόικα θα εγκατέλειπε τη χώρα, αν και οι έλεγχοι θα συνεχίζονταν σε μικρότερο επίπεδο, αλλά με λιγότερες αρμοδιότητες.
Επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα ωστόσο οι ελεγκτές θα παραμείνουν στη χώρα για τρία ακόμα χρόνια, μιας και ο πρωθυπουργός από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη έφεραν, με τον τρόπο διαπραγμάτευσής τους, τη χώρα σε οριακή θέση» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «βράζει».
«Ο πρωθυπουργός αναζητεί συμμάχους μέσα στο κόμμα του.
Η αντιπαράθεση με έναν, ακόμα και φανταστικό εχθρό, από το εξωτερικό θεωρείται συχνά, και όχι μόνο στην Ελλάδα, το κατάλληλο μέσο.
Για τον Αλέξη Τσίπρα ο Schaeuble είναι προφανώς το ιδανικό πρόσωπο, ακριβώς επειδή ο γερμανός πολιτικός αμφισβητεί ανοιχτά τις ελληνικές προθέσεις για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Schaeuble διατύπωσε στις Βρυξέλλες με τον πλέον σαφή τρόπο την άποψή του για την πρόταση Τσίπρα να μείνει εκτός το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν είναι «προς το ελληνικό συμφέρον», είπε ο Schaeuble και γελώντας ειρωνικά αναφέρθηκε στην παροιμία σύμφωνα με την οποία «η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στην πηγή μέχρι να σπάσει» εννοώντας ότι όποιος το παρακάνει, στο τέλος την πατάει.
Η στάμνα ή καλύτερα ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε το μήνυμα.
Και τώρα το χρησιμοποιεί για να συσπειρώσει το κόμμα του» επισημαίνει η Die Welt.