22.04.2019    14:06

Ισπανία: 14 οι νεκροί, 130 οι τραυματίες, τέσσερις συλλήψεις τρομοκρατών

Τους 14 έχουν φθάσει οι νεκροί και τους 130 οι τραυματίες από την διπλή τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης στην Καταλωνία, την ευθύνη για την οποία έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Κόσμος έχει συγκεντρωθεί στην Πλάθα Καταλούνια της Βαρκελώνης για να τιμήσει τα θύματα της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στην πόλη. Ανάμεσα στο πλήθος ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ’, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν. 

Δωδεκαμελής είναι τελικώς, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, ο πυρήνας των τρομοκρατών που πραγματοποίησε τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη και στο Καμπρίλς, με πέντε εκ των δραστών να έχουν χάσει τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά, τέσσερις να βρίσκονται στα χέρια των αρχών και τρεις να διαφεύγουν. Τουλάχιστον επτά τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Γαλλία εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα με την Ισπανία

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι έχει ενισχύσει τους ελέγχους στις μεθοριακές περιοχές της κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, για την περίπτωση που μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα ο οποίος πραγματοποίησε τις επιθέσεις στην Καταλωνία θελήσουν να διαφύγουν προς το γαλλικό έδαφος.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ.

Σε ύψιστη επιφυλακή η Ιταλία

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Ισπανία, η επιφυλακή και τα μέτρα ασφαλείας είναι ύψιστα στην Ιταλία. Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Εσωτερικών στη Ρώμης αποφάσισε την άμεση ενίσχυση των ελέγχων και της δραστηριότητας πρόληψης τυχόν τρομοκρατικών επιθέσεων.

Εντός της ημέρας συνεδριάζει υπό τον υπουργό Εσωτερικών Μάρκο Μιννίτι η Επιτροπή Στρατηγικής Ανάλυσης κατά της Τρομοκρατίας, με τη συμμετοχή των επικεφαλής της αστυνομίας, των καραμπινιέρων και των μυστικών υπηρεσιών. Όπως διαρρέεται, από το υπουργείο Εσωτερικών, η επιφυλακή εδώ και αρκετές εβδομάδες βρίσκεται στο επίπεδο 2, το οποίο είναι και το αμέσως κατώτερο εκείνου που ενεργοποιείται σε περίπτωση εν εξελίξει τρομοκρατικών επιθέσεων.

Στο μεταξύ, οι αστυνομικές αρχές της χώρας, όπως και οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες ανταλλάσσουν συνεχώς πληροφορίες με εκείνες της Ισπανίας και, όπως επιβάλλει ο σχετικός κανονισμός ασφαλείας, ενισχύθηκε η ένοπλη φύλαξη έξω από τα προξενεία, τα τουριστικά γραφεία και την πρεσβεία της Ισπανίας στην Ιταλία.