-->
29.03.2024

Έρχεται η πολική «Ωκεανίς» – Ριπές ανέμων 100 χλμ και θερμοκρασίες στο μηδέν – Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα

Δραματική αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες καθώς ένα μετεωρολογικό σύστημα που έχει σχηματιστεί στα βόρεια πλάτη της Γης, κινείται νότια προς τη χώρα μας χωρίς διάθεση να εξασθενίσει παρά μόνο τη Δευτέρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Αττική, θα ζήσει για δεύτερη φορά τον φετινό χειμώνα έντονη χιονόπτωση, η οποία μάλιστα σε ό,τι αφορά την πρωτεύουσα, θα ξεκινήσει με τη δύση του ήλιου.

Η ΕΜΥ μάλιστα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε, επισημαίνει ότι η χιονόπτωση θα ξεκινήσει από τα ορεινά του νομού, θα εκδηλωθεί στη συνέχεια στα πεδινά τμήματα του νομού και το βράδυ θα πέσουν νιφάδες στο κέντρο της Αθήνας.

Το βράδυ του Σαββάτου η θερμοκρασία στην Αθήνα αναμένεται να μην ξεπεράσει τους 4 βαθμούς στο κέντρο της πόλης αλλά θα είναι χαμηλότερη στα βόρεια προάστια.

Πάντως αισθητή θα είναι η βελτίωση του καιρού στην Αθήνα την Τρίτη όπου ο υδράργυρος θα ανέβει ξανά 10 βαθμούς και θα επικρατεί ηλιοφάνεια.

Στη Θεσσαλονίκη ο χιονιάς θα «χτυπήσει» από τα ξημερώματα του Σαββάτου με το θερμόμετρο στην πόλη να μην ξεπερνά τον ένα με δύο βαθμούς Κελσίου ενώ προς το βράδυ θα πέσει κάτω από το μηδέν. Και εδώ, η Δευτέρα θα είναι μία καλύτερη μέρα, με λιακάδα μεν αλλά αρκετό κρύο και με το θερμόμετρο να μην ξεπερνά τους 8 με 10 βαθμούς.

Φθάνοντας το πολικό σύστημα στη χώρα μας, θα προκαλέσει χιονοπτώσεις σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Κινούμενο νότια το χιόνια θα εξαπλωθεί στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο.

Εκτιμάται ότι στην ανατολική Στερεά οι χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε περιοχές με υψόμετρο 200 – 300 μέτρα ενώ στην Πελοπόννησο από 300 με 500 μέτρα.

Την Κυριακή οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στην βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, και θα εξασθενίσουν το βράδυ. Αντιθέτως, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Πολύ θυελλώδεις θα πνέουν οι βορειοανατολικοί άνεμοι με την ένταση τους να φθάνει τα 9-10 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως έως 8-9 μποφόρ θα επηρεάζουν κατά περιόδους χερσαίες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Τι λέει ο Καλιάνος

Ο Γιάννης Καλιάνος επιμένει στον χαρακτηρισμό της κακοκαιρίας «ιστορική» αλλά μιλά για πιο ήπια φαινόμενα σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη.

Συγκεκριμένα:

Είμαστε προ τον πυλών ενός πιθανότατα ιστορικού χιονιά, τόσο ως προς τα υψόμετρα χιονοπτώσεων όσο ιδιαίτερα και ως προς την έκταση των φαινομένων. Δυστυχώς αλλά τα προγνωστικά μοντέλα παρουσιάζουν μέχρι και αυτή την ώρα τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, κάτι το οποίο συμβαίνει σπάνια. Αυτό δυσκόλεψε τους Μετεωρολόγους να πάρουν σαφή θέση με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι προβληματισμένοι για την εξέλιξη της επερχόμενης κακοκαιρίας.

Πριν 2 ημέρες φαινόταν κάτι συγκλονιστικό. Σήμερα τα στοιχεία, αν και αμφιταλαντεύονται, συγκλίνουν σε ένα σενάριο το οποίο θα είναι πιο ήπιο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Πιο ήπιο για την Αττική, όχι όμως για την υπόλοιπη κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Βέβαια ο υδράργυρος θα υποχωρήσει σχεδόν στις περισσότερες της ηπειρωτικής Ελλάδας κατά 8-10 και τοπικά ακόμη και 11-12 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Αυτός ήταν ο λόγος που κράτησα μια πιο μετριοπαθή στάση αφού έβαλα ένα μεγάλο ερωτηματικό σε ότι αφορά στην προσεχή ψυχρή εισβολή και επομένως έκανα σαφές ότι δεν θα πρέπει να ακούτε δεξιά και αριστερά γνώμες που θα σας μπερδέψουν.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι θα συμβεί :

ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ

Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες ου Σαββάτου και από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία ότι θα χιονίζει κατά διαστήματα έως και τις πεδινές περιοχές ή ακόμη και τοπικά σε παραθαλάσσια τμήματα.

Προφανώς από το πρωί του Σαββάτου και κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας δίνουν υποψηφιότητα για χιονοπτώσεις σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Κατά περιόδους οι χιονοπτώσεις θα είναι πολύ πυκνές και επομένως λόγω και των θερμοκρασιών που θα επικρατούν θα υπάρξουν και αξιόλογες χιονοστρώσεις σε αρκετά τμήματα των διαμερισμάτων που σας προανέφερα. Προφανώς θα χιονίσει κατά περιόδους και στη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΝΟΤΙΟΤΕΡΑ

Από τοπ μεσημέρι του Σαββάτου και στη συνέχεια και ειδικά από το απόγευμα της ίδιας ημέρας φαίνεται ότι οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν και περιοχές χαμηλού υψομέτρου (μέχρι και τα πεδινά σε πολλές περιπτώσεις) της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας (κυρίως στην κεντρική Στερεά οι πεδινές περιοχές). Στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο θα χιονίσει πυκνά κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα αλλά πρόσκαιρα σε περιοχές ακόμη και πάνω από τα 300-350 μέτρα κυρίως στην ανατολική Στερεά, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια αλλά και στην βορειοανατολική Πελοπόννησο.

ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Η ημέρα του Σαββάτου θα είναι αρχικά βροχερή για την Αττική. Ασφαλώς στα πολύ ορεινά (κορυφογραμμή Πάρνηθας) θα έχουν ξεκινήσει ήδη οι χιονοπτώσεις. Από το μεσημέρι του Σαββάτου και στη συνέχεια οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν ορεινά τμήματα του νομού πάνω από τα 700 μέτρα, ενώ από αργά το απόγευμα θα χιονίζει πάνω από τα 450-500 μέτρα. Βέβαια, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία θα χιονίζει κατά περιόδους σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, περίπου από τα 200-250 μέτρα. Επίσης, αργά το βράδυ του Σαββάτου οι χιονοπτώσεις στο νομό Αττικής θα επηρεάζουν τα δυτικά και βόρεια τμήματα από το υψόμετρο των 350-400 μέτρων, ενώ από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και προς το ξημέρωμα της Κυριακής θα χιονίσει πιθανότατα και στα βόρεια προάστια της πόλης.

Αν και ο καιρός πολλές φορές είναι απρόβλεπτος, θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο οι χιονοπτώσεις να επηρεάσουν περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου στο νομό Αττικής, όπως για παράδειγμα το Σύνταγμα ή το ευρύτερο κέντρο της πόλης. Έτσι λοιπόν στα υπόλοιπα τμήματα θα εκδηλώνεται χιονόνερο ή κατά βάση βροχοπτώσεις διότι οι θερμοκρασίες στις κεντρονότιες περιοχές δεν θα είναι τόσο χαμηλές. Όλα τα παραπάνω ασφαλώς με κάθε επιφύλαξη διότι ορισμένες φορές ο ίδιος ο καιρός έχει τον τελευταίο λόγο.

ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν και θα απασχολούν κυρίως τμήματα της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς (περίπου τα ίδια υψόμετρα στην Αττική), της Εύβοιας αλλά και της ανατολικής Πελοποννήσου. Στη Θεσσαλία ειδικά θα χιονίζει κατά τόπους έως και τα πεδινά ενώ στα υπόλοιπα διαμερίσματα που προανέφερα θα χιονίζει κυρίως μέχρι και τα ημιορεινά (400-500 μέτρα).

ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης κακοκαιρίας θα επικρατήσουν οι βροχές και οι καταιγίδες στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και επομένως τα πυκνά χιόνια θα περιοριστούν μόνο στα πολύ ορεινά τμήματα κυρίως της Κρήτης.

ΣΦΟΔΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ

Από το πρωί του Σαββάτου θα πνέουν άνεμοι 9-10 μποφόρ στο Ιόνιο (βορειοανατολικοί) και 9-10 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο (βόρειοι – βορειοανατολικοί)

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Αν διατηρηθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και τη Δευτέρα να χιονίζει κατά διαστήματα στις ίδιες περιοχές και περίπου στα ίδια υψόμετρα. Αυτό όμως είναι κάτι που θα το δούμε και τις επόμενες ημέρες.

ΧΑΡΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ

Με λίγα λόγια και ανακεφαλαιώνοντας, οι περιοχές που θα χιονίσει έως και τη Δευτέρα είναι αυτές που φαίνονται στον παρακάτω χάρτη. Ασφαλώς όσο πιο σκούρα μπλε είναι τα χρώματα, τόσο πιο πυκνές θα είναι οι χιονοπτώσεις. Στις περιοχές που τα χρώματα είναι κίτρινα, οι χιονοπτώσεις θα είναι σφοδρές!

Τι λέει ο Αρναούτογλου

Ο Σάκης Αρναούτογλου από την πλευρά του τονίζει:

Το Σάββατο λοιπόν: από τα Γιάννενα μέχρι και τον Έβρο και από τη Θεσσαλονίκη (και στο κέντρο της πόλης μέχρι τη Βοιωτία (πεδινά και παραθαλάσσια) Στην κεντρική και βόρεια Εύβοια (περιφερειακά της Χαλκίδας και βορειότερα), σε όλη τη Χαλκιδική αλλά και στη Λήμνο, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη και σε όλα τα ορεινά της Πελοποννήσου αναμένονται κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις που ίσως δυσκολέψουν όσους προγραμματίζουν ταξίδι με αυτοκίνητο στις παραπάνω περιοχές. (κάντε κλικ στο χάρτη πρόγνωσης ύψους χιονιού ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ για λεπτομέρειες)

Μεγάλη Προσοχή κατά τη διάρκεια του Σαββάτου! γενικά και στους κατά τόπους σφοδρούς βοριάδες εκτός απο τη θάλασσα και στην ξηρά (με τις πορτοκαλί αποχρώσεις πάνω από 8 Μποφόρ – κάντε κλικ στο χάρτη για λεπτομέρειες)

Όσον αφορά στην Αττική δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτό που έγραψα και τις προηγούμενες ημέρες κι έτσι και τα σημερινά στοιχεία θέλουν αλλαγή του καιρού μεν και στην Αττική με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές κατά διαστήματα στα πεδινά και παράκτια, τις χιονοπτώσεις μετά το μεσημέρι στα ορεινά, από το απόγευμα στα ημιορεινά και τις νυχτερινές ώρες τους Σαββάτου έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής κατά διαστήματα και στα βόρεια προάστια σε συνδυασμό με πολύ ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους. και πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή κυρίως κατά τη διάρκεια της Κυριακής( στους +10 βαθμούς το Σάββατο, στους +6 βαθμούς κατά μέσο όρο την Κυριακή στην Αθήνα).

Ο καιρός για σήμερα Παρασκευή 

Λίγες νεφώσεις οι οποίες από τις πρωινές ώρες σταδιακά στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα θα αυξηθούν δίνοντας τοπικές βροχές στα πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά περιμένουμε σήμερα Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019. Από τις απογεματινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές τοπικού χαρακτήρα σε αρκετές περιοχές της χώρας και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ αργά το βράδυ σποραδικές καταιγίδες ενδέχεται να εκδηλωθούν στο Βόρειο Αιγαίο. Τη νύχτα προς Σάββατο ο καιρός από τα βόρεια θα παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ενίσχυση των φαινομένων και χιονοπτώσεις σε πεδινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας. Νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -2 έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 0 έως 15, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 2 έως 16, στην Ήπειρο από 5 έως 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 17, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 16 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στις Σποράδες από 6 έως 14 βαθμούς και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Από αργά το απόγευμα οι θερμοκρασίες στα βόρεια θα σημειώσουν πτώση.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, και σταδιακά μετά το μεσημέρι από βόρειες διευθύνσεις, ενισχυόμενοι σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, ενώ τη νύχτα προς Σάββατο στα θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων έως 9 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ, αλλά σταδιακά στραφούν σε βόρειους μέτριους.. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς αλλά σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με εντάσεις 5 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική ηλιοφάνεια, αλλά σταδιακά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και προς το βράδυ θα βρέξει. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες βόρειοι με ίδιες εντάσεις. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν, δίνοντας τοπικές βροχές κατά περιόδους, ενώ τη νύχτα προς Σάββατο θα χιονίσει στα ορεινά. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 5 έως 14 βαθμούς, αλλά από το βράδυ θα σημειώσει σταδιακή πτώση.



Διαβάστε επίσης