18.07.2019    00:36

Προκαλεί η Άγκυρα – Ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε «οικόπεδα» της Κύπρου – Φτάνει το γεωτρύπανο της Total στο «11»

Περιοχή έκτασης περίπου 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά – νοτιοδυτικά της Κύπρου δέσμευσε με Navtex η Τουρκία, για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, οι οποίες θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο .

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η περιοχή περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5,6 και 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Υπενθυμίζεται ότι οδηγία προς ναυτιλλoμένους (Navtex), με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης «West Κapella» στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τη οδηγία, η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο.

Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να φθάσει σήμερα Τετάρτη στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια προσωπικού, αλλάζουν τα πλάνα, ανέφεραν στην εφημερίδα στελέχη της TOTAL.

Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.