10.12.2018    20:43

Κομισιόν: Μέχρι τις 28 Μαρτίου 4.000 εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα 4.000 εμπειρογνώμονες έως τις 28 Μαρτίου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και εφαρμογή του μηχανισμού που συμφωνήθηκε στα νησιά.

Η αποστολή του προσωπικού έχει ξεκινήσει από το Σαββατοκύριακο (19-20/3) και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Όπως ανακοίνωσε ο Σχοινάς, μέσα στο Σαββατοκύριακο και έπειτα και από συνάντηση συντονισμού το Σάββατο μεταξύ των Ελληνικών Αρχών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν στην απόστολή 400 αστυνομικών και 100 Γερμανών τεχνικών ασύλου έτσι ώστε να υποστηριχθεί το έργο των ελληνικών Αρχών στα νησιά.

Σχετικά με το ζήτημα της άφιξης 1.660 μεταναστών στα ελληνικά νησιά από την Κυριακή, όταν και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, ο Σχοινάς δήλωσε πως ο πρόεδρος Τουσκ την Παρασκευή χαρακτήρισε το έργο της συμφωνίας ως “Ηράκλειο” και πως η πρόκληση στην εφαρμογή δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, αλλά υφίσταται και στη Τουρκία και “συνεπώς έχουμε επίγνωση των δυσκολιών”.

Παράλληλα, ο Σχοινάς συμπλήρωσε πως για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων έχει τοποθετηθεί στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Βερβέι, από την Παρασκευή. Για το θέμα της εφαρμογής, ο Βερβέι είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον επίτροπο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην Αθήνα.

Κοινοτικές πηγές τονίζουν πως για την ομαλότερη εφαρμογή της συμφωνίας και την καταμέτρηση της προόδου θα υπάρχουν τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ με στόχο τους την παρακολούθηση των τουρκικών αρχών και της εργασίας τους. Όπως σημειώνει η ίδια πηγή, εάν δεν υπάρξει τήρηση των κανονισμών του μηχανισμού τότε θα επανεξεταστεί “εις βάθος”. Στο ίδιο ζήτημα ο ίδιος κοινοτικός υπάλληλος τονίζει πως χάρη στη συμφωνία υπάρχουν πλέον “χαμηλότερα κίνητρα για μετάβαση στην Ελλάδα από τους μετανάστες”.

Ακόμη, συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο επίσης η αναμόρφωση του μηχανισμού μετεγκατάστασης που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο του Ιουλίου στις Βρυξέλλες και προβλέπει την επανεγκατάσταση επιπλέον 54.000 προσφύγων από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι 54.000 θέσεις αποτελούν το μερίδιο μετεγκαταστάσεων που αναλογούσαν στην Ουγγαρία αλλά ποτέ δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν.

Οι 54.000 θέσεις συμπληρώνουν τις 18.000 που απομένουν από την Τουρκία και συνολικά φθάνουν τις 72.000 θέσεις. Υπενθυμίζουμε πως η επανεγκατάσταση θα είναι αλληλένδετη με την επανεισδοχή των Σύρων από την Ελλάδα στην Τουρκία με βάση τη συμφωνία “ένας προς έναν”.

Η εκπρόσωπος σε ζητήματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό από τη πλευρά της τόνισε πως εφόσον “υπάρχει η πολιτική θέληση” είναι δυνατή η επιτάχυνση των μετεγκαστάσεων και υπογράμμισε στη συνέχεια πως όσοι παραμένουν στην Ελλάδα μέχρι και χθες θα υπάγονται στον πρώτο μηχανισμό μετεγκαταστάσεων. Κύριος στόχος των μετεγκαταστάσεων είναι τώρα οι 50.000 που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους από τους οποίους λιγότεροι από μισοί είναι Σύροι και Ιρακινοί. Άσυλο μέχρι νεοτέρας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει νομικό προσωπικό στην Αθήνα έτσι ώστε να βοηθηθεί στη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για την αναγνώριση της Τουρκίας από την Ελλάδα ως “ασφαλή χώρα προέλευσης” έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι επιστροφές.