18.06.2018    22:08

Κυβέρνηση: Δεν είναι προκλητικό να μιλήσει σε ένα σχολείο ο Ερντογάν

«Δεν υπήρξε κανένα διπλωματικό επεισόδιο με τον πρόεδρο της Τουρκίας» διαβεβαίωνε την Παρασκευή το βράδυ το Μαξίμου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε αιφνιδιαστικά σε περίπου 3.000 μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ, καταλαμβάνοντας εξ απήνης την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, δεν είναι προκλητικό να μιλήσει σε ένα σχολείο ο κ. Ερντογάν, καθώς στο παρελθόν έλληνες υπουργοί έχουν μιλήσει σε ομογενειακό σχολείο στην Κωνσταντινούπολη. «Όλοι έγιναν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος» διαβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο ΣΚΑΪ επικοινώνησε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, που φέρεται να είπε στον Ερντογάν «άλλα είχαμε συμφωνήσει κ . πρόεδρε», όπως φαίνεται να δείχνουν και κάποια πλάνα αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου της Τουρκίας στο μειονοτικό σχολείο. Ο κ. Αμανατίδης επίσης δήλωσε ότι «όλα πήγαν σύμφωνα με το πρόγραμμα», συμπληρώνοντας ότι «απλώς έγιναν και επιτόπιες συνεννοήσεις με τον κ. Ερντογάν».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσπάθησε φαινομενικά να φανεί λιγότερο επιθετικός σε σχέση με την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα, προτρέποντας τους μουσουλμάνους της Θράκης να σέβονται την Ελλάδα και τους νόμους της («δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία») και να αναφέρει ότι «εσείς οι 150.000 συμπατριώτες μας, είστε μία γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», ωστόσο δεν παρέλειψε να θυμίσει την παρουσία μουσουλμάνων βουλευτών στην εθνική αντιπροσωπεία.