03.04.2020    20:22

Κώστας Καραμανλής: Πως και πότε θα ισχύει το προσωπικό ασφαλείας στα ΜΜΜ εν μέσω απεργίας

Νέες δηλώσεις για το προσωπικό ασφαλείας στα ΜΜΜ έκανε σήμερα ο υπουργός υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η χθεσινή περίπτωση που έγινε κατάληψη στο αμαξοστάσιο του Ρέντη, δεν θα μπορούσε να ισχύσει.

Σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή, η σχετική τροπολογία είναι έτοιμη και έχει σταλεί στον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και έχουν ληφθεί παραδείγματα από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες έχουν, κατά τον υπουργό «ίδια συνδικαλιστική κουλτούρα με την Ελλάδα».

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο  υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ανέφερε ότι η σχετική τροπολογία πρέπει να είναι «σύμφωνη με το Σύνταγμα και εφαρμόσιμη».

«Πρέπει να νομοθετήσουμε έτσι ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένες βάρδιες. Κι εδώ θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, για να ξέρουμε ποιες βάρδιες πρέπει να μη μπορούν να απεργήσουν, ώστε να μπορούν με ασφάλεια να κινηθούν τα τρένα. Και πάλι λέω, ότι, αυτό θα γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής και συμπλήρωσε ότι θα ισχύει για «κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, σε ώρες αιχμής, συγκεκριμένα δρομολόγια. Το προσωπικό ασφαλείας δεν σημαίνει ότι σε μία απεργιακή κινητοποίηση λειτουργεί το Μετρό ή τα λεωφορεία κανονικά», κατέληξε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι η κυβέρνηση  σέβεται το δικαίωμα στην απεργία, αλλά ζούμε όμως σε ένα ευνομούμενο κράτος. «Όταν θέλεις να κάνεις απεργία, πρέπει να ειδοποιήσεις με ένα συγκεκριμένο τρόπο 24 ώρες πριν και όχι με ανακοινώσεις, διότι κανένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης και κανένα Υπουργείο και καμία διοίκηση δεν είχε λάβει ειδοποίηση. Γι’ αυτό και ο κόσμος  πήγε στις αποβάθρες, και αυτός ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε»

Μάλιστα, όπως σημείωσε για όλα όσα έγινα χθες θα υπάρξει πειθαρχικός έλεγχος εναντίον εκείνων που έκαναν παρακώλυση συγκοινωνίας και εναντίον αυτών που χωρίς να ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες, έκαναν απεργία. «Θα ερευνήσουμε όλες τις ευθύνες», κατέληξε ο Κώστας Καραμανλής.