20.02.2019    12:29

Λογοκρισία στο Game of Thrones – Ποιες σκηνές κόβονται από τη δημοφιλή σειρά

Οι παραγωγοί της επικής σειράς Game of Thrones πρόκειται να τροποποιήσουν την απεικόνιση της σεξουαλικής βίας μετά τη θύελλα αντιδράσεων εξαιτίας μιας αμφιλεγόμενης σκηνής βιασμού, σε ένα επεισόδιο της τελευταίας σεζόν.

Τηλεκριτικοί και μερίδα τηλεθεατών είχαν εξοργιστεί με τον ωμό και σοκαριστικό τρόπο που αποδόθηκε στη μικρή οθόνη ο βιασμός της ηρωίδας της σειράς, Σάνσα Σταρκ, την οποία υποδύεται η 19χρονη Αγγλίδα ηθοποιός Σόφι Τέρνερ, από τον σαδιστή σύζυγό της Ράμσεϊ Μπόλτον (Άιγουαν Ρίον) τη βραδιά του γάμου τους.

Η συγκεκριμένη σκηνή σε επεισόδιο του Μαΐου δεν υπήρχε στα βιβλία, αλλά επινοήθηκε για τις ανάγκες τις σειράς. Ίσως γι’ αυτό να είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις από τους θεατές, που τη βρήκαν άκρως σοκαριστική αλλά και ανούσια για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση των Fox Studios στην Αυστραλία, ο σκηνοθέτης του επίμαχου επεισοδίου, Τζέρεμι Παντέσγουα, είπε ότι, εξαιτίας των αντιδράσεων στον τρόπο που απεικονίστηκε ο βιασμός της Σάνσα, «έχουν γίνει ορισμένες αλλαγές» οι οποίες θα εφαρμοστούν στον επόμενο κύκλο επεισοδίων.

Ο κ. Παντέσγουα, ο οποίος αναμένεται να σκηνοθετήσει αρκετά επεισόδια της έκτης σεζόν, τόνισε ότι οι δημιουργοί της σειράς, Ντέιβιντ Μπένιοφ και Ν.Μ. Γουάις «επηρεάστηκαν» από τα σχόλια των θεατών.

Η Telegraph γράφει πως ο σκηνοθέτης σημείωσε ότι οι δημιουργοί της σειράς «έλαβαν υπόψη τα σχόλια και άλλαξαν μερικά πράγματα» στον τρόπο που απεικονίζεται η σεξουαλική βία, χωρίς όμως να επηρεαστεί το γενικό ύφος της σειράς.

Ωστόσο, διαφορετική γνώμη είχε ο ιδιόρυθμος συγγραφέας των βιβλίων Τζορτζ Μάρτιν, υποστηρίζοντας ανοιχτά τους δημιουργούς της σειράς λέγοντας ότι σωστά απέδωσαν με τόσο ρεαλιστικό τρόπο τον βιασμό της ηρωίδας. Όπως επισήμανε, οι χαρακτήρες στα βιβλία του χρησιμοποιούν τον βιασμό ως μέσο επιβολής, κάτι που συνέβαινε κατά κόρον τους περασμένους αιώνες στην Ευρώπη, η ιστορία της οποίας τον ενέπνευσε στα βιβλία που έδωσαν σάρκα και οστά στο να γυριστεί η σειρά.