17.06.2019    20:59

Μέρκελ και Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι…διαφωνούν για το Σκοπιανό

Οι αναφορές της Γερμανίδας Καγκελαρίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν θερμές, τόσο με τον Τσίπρα όσο και στη συνάντηση με μαθητές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών το πρωί της Παρασκευής. 

Η σαφής τοποθέτηση, όμως, της κ. Μέρκελ καμία επίδραση δεν έχει στη στάση της ΝΔ. Αυτό ήταν, άλλωστε, γνωστό πριν πάει ο κ. Μητσοτάκης, το μεσημέρι της Παρασκευής, στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία. Και, αυτό που έλεγαν παγίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι οι θέσεις του προέδρου της ΝΔ είναι γνωστές στο Βερολίνο. Το είπε, άλλωστε, σε μια αποστροφή της η ίδια η κ. Μέρκελ στις δηλώσεις της με τον κ. Τσίπρα, ότι δηλαδή έχει συζητήσει το θέμα με τον κ. Μητσοτάκη, συνεπώς, έχει εικόνα της τοποθέτησης της ΝΔ. 

«Καμία πίεση», έλεγαν, από τη ΝΔ για το Σκοπιανό. Η διαφορετική προσέγγιση Μέρκελ-Μητσοτάκη στο ζήτημα είναι γνωστή και δεν θα αλλάξει, ενώ, για την επόμενη μέρα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης έχει δημοσίως μιλήσει για τα περιορισμένα περιθώρια κινήσεων της ελληνικής πλευράς. Υπό αυτό το πρίσμα, ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο ραντεβού είχε η κουβέντα για την οικονομία, με τον πρόεδρο της ΝΔ να παρουσιάζει αναλυτικά το οικονομικό του πρόγραμμα για την επόμενη μέρα της χώρας, με δεδομένο, άλλωστε, ότι το 2019 θα είναι έτος εκλογών και δεν είναι διόλου απίθανο σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δυο τους να είναι ομόλογοι.