17.10.2018    15:59

Παππάς σε Καμμένο: Έχουμε την πλειοψηφία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Καμμένος: Ισχύει το μορατόριουμ αλλά έχω δική μου γραμμή

Συνέχεια στο αλαλούμ που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης έδωσε ο Πάνος Καμμένος, προσπαθώντας συνάμα να διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ Ανεξάρτητων Ελλήνων και ΣΥΡΙΖΑ έως τον Μάρτιο.

Στον απόηχο της σύγχυσης που προκάλεσε καταθέτοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες δικές του προτάσεις για την ΠΓΔΜ και για αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, ο κ. Καμμένος έγραψε στο Twitter πως ως κυβερνητικός εταίρος καταθέτει προτάσεις που δεσμεύουν μόνον τον ίδιο, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας πως ακολουθεί δική του γραμμή.

Σημείωσε επίσης πως οι «περίφημες βάσεις ήδη λειτουργούν», απαντώντας στα πυρά που έχει δεχτεί για παραχώρηση ελληνικών εδαφών στην Ουάσιγκτον.

Σε μια παράλληλη προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους πάντως, ο κ. Καμμένος ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα συμφωνημένα, αφήνοντας να εννοηθεί πως παραμένει σε ισχύ η προφορική συμφωνία με τον πρωθυπουργό για διατήρηση του δικομματικού σχήματος τουλάχιστον έως τον Μάρτιο.

Διευκρίνισε πως δεν έχει συνομιλήσει ξανά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην ανάρτησή του ο κ. Καμμένος αφήνει εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για ορισμένες ομάδες στον ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρούν να τον χτυπήσουν πολιτικά, κάνοντας ειδικά λόγο για «απόλυτα ψευδή δημοσιεύματα» στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Βέβαια ο κ. Καμμένος έκανε και δεύτερο retweet με νόημα:

Το μήνυμα του Παππά

Μήνυμα του Νίκου Παππά στον Πάνο Καμμένο την Παρασκευή όσον αφορά τις διαφοροποιήσεις του στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Καμία πρόταση μομφής με βάση το Μακεδονικό δεν μπορεί να τελεσφορήσει. Υπάρχει πλειοψηφία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή» διεμήνυσε στον Real FM ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Ωστόσο, ο κ. Παππάς χαμήλωσε και αυτός τους τόνους για τον υπουργό Άμυνας, λέγοντας ότι «διεκδικούμε να πείσουμε και τον Πανό Καμμένο και τους βουλευτές του πως η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι προς το συμφέρον του τόπου».

Πάντως, η δήλωση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρου Τοσουνίδη, που άφηνε ανοιχτό την Τετάρτη να υποστηρίξουν οι ΑΝΕΛ πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ για το Σκοπιανό, αποδοκιμάστηκε από βουλευτές και υπουργούς του κόμματος.

Δύσκολες μέρες για τη συγκυβέρνηση

Δύσκολες μέρες διανύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσον αφορά την συνοχή της και την ικανότητά της να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετά την απόφαση του Πάνου Καμμένου να μιλήσει για δικό του σχέδιο όσον αφορά την ΠΓΔΜ και για νέες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, όπου η εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένεται να θέσει ως θέμα τις σχέσεις μεταξύ των συμπολιτευόμενων κομμάτων. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προγραμματιστεί νέο κρίσιμο τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον κυβερνητικό εταίρο.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη χθες στην Πολική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρόντος του πρωθυπουργού είπε ότι «οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν κάνει τον κύκλο τους και πρέπει να αποφασιστεί πλέον πως θα προχωρήσουν».

Η πίεση στον κ. Καμμένο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε σήμερα, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Ξυδάκη να γράφει στην εφημερίδα Τα Νέα πως οι «αντινομικές» παρεμβάσεις και το όλο ύφος του κ. Καμμένου έρχονται σε αντίθεση με την κυβερνητική γραμμή και «δεν υπηρετούν την αξιοπιστία της χώρας».

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της, όπως η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως καταβάλει σαφή προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, όπως φάνηκε από τη δήλωση του Αλέξη Αλέξη ότι «στην Αμερική υπάρχει τυφώνας αλλά δεν λέγεται ‘Πάνος’».

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασαν στην εφημερίδα Real δυσαρέσκεια για τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών διπλωματικών συνομιλιών από τον κ. Καμμένο, ο οποίος αποκάλυψε την πρότασή του για σχέδιο Β όσον αφορά τα Σκόπια μετά από συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η πηγή επαναβεβαίωσε την ισχυρή στήριξη της Ουάσιγκτον στη συμφωνία των Πρεσπών παίρνοντας ουσιαστικά αποστάσεις από το σχέδιο Καμμένου, που προβλέπει μετάθεση της επίλυσης του ονοματολογικού και συγκρότηση ενός βαλκανικού μπλοκ για την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή.